1 Temmuz 2013 Pazartesi

Dobrodošli Zeljko... (Hoşgeldin Zeljko)


Sadece Avrupa'da değil, dünyanın neresine giderseniz gidin, bir basketbol taraftarına takımının başına Zeljko Obradovic'in gelmesini ister misin diye sorsanız cevabı hiç tereddütsüz "Evet" olur. Kariyeri boyunca hiçbir Avrupalı coach'un yaşayamayacağı başarıları yaşamış, 4 farklı takımla tam 8 kez Avrupa'nın en büyük kupasını kazanmış bir antrenörü kim istemez ki zaten? Panathinaikos'ta 13 sene baş antrenörlük görevini yürütmüş, 11 Yunan Ligi, 7 Yunan kupası şampiyonluğu kazanmış efsane koç Zeljko Obradovic, önümüzdeki iki sezon boyunca Fenerbahçe Ülker'in başarısı için mücadele edecek.

Evet yanlış duymadınız, yukarıda mini bir kariyerinden bahsettiğimiz bana göre Avrupa Basketbolu'nun ordinaryusu, efsanesi Zeljko Obradovic önümüzdeki iki sezon boyunca Fenerbahçe Ülker'in baş antrenörlüğünü yapacak. Obradovic için taktik, teknik değerlendirme yapmak elbetteki bizim haddimize düşmez. Yapmayacağız da. Biz sadece bu mutluluğu, özlemi ve şaşkınlığı sizlerle paylaşacağız.

Gelin bu sevindirici haberin çok çok öncesine, yaklaşık 1 sene geçmişe gidelim. Obradovic'in Fenerbahçe Ülker'e geliş hikayesini sizlerle paylaşalım. Bu süreci birlikte hatırlayalım. 

Yunanistan'ı etkisi altına alan ekonomik kriz, sadece büyük şirketleri ya da devlet kurumlarını değil, ülkenin en büyük sportif kulüplerini de olumsuz yönde etkiledi. Yunanistan'ın iki büyük kulübü Panathinaikos ve Olympiacos yaşanan kriz nedeniyle özellikle büyük yatırım yaptıkları basketbol branşında da küçülme kararı aldı ve bir çok oyuncu ve kulüplerin efsane antrenörleri ile yollarını ayırmak durumunda kaldı. Bu antrenörler herkesin yakından tanıdığı Zeljko Obradovic ve Dusan Ivkovic idi. Fenerbahçe Ülker'de Neven Spahija ile geçen 2. sezon büyük hayal kırıklığı ile tamamlanmış ve Hırvat antrenör ile sözleşme yenilenmeyip takımdan gönderilmişti.

Yaz dönemi transfer haberlerinde Fenerbahçe'nin en büyük hedefinin Yunan kulüplerinden ayrılan Zeljko Obradovic ve Dusan Ivkovic olduğu yazılıyordu. Ancak Ivkovic'in bir sezon çalışmaya ara vereceği ve takım çalıştırmayacağı haberinin gelmesi ile Obradovic ismi ön plana geçti. İkinci isim ise Montepaschi Siena'dan ayrılan Simone Pianigiani oldu. Geçtiğimiz sezon başında hem Kemal Dinçer, hem de Semih Özsoy Zeljko Obradovic ile bir çok kez görüşmüş ancak bir türlü şartlarda anlaşamamışlardı. Sürecin uzaması ve çıkar yol bulunamaması nedeniyle Obradovic defteri kapatılıp, Simone Pianigiani ile görüşmelere başlanmış ve takımın başına İtalyan antrenör getirilmişti. 

Simone'nin takımın başına getirilmesi ile büyük bütçeyle girilen sezonda takıma Bo McCalebb, David Andersen, Romain Sato, Mike Batiste, İlkan Karaman ve Barış Ermiş gibi tecrübeli oyuncular dahil edilmişti. Büyük hedeflerle başlayan sezon, takım kimyasının bir türlü oluşturulamaması ve sezon içerisinde yaşanan inişli çıkışlı grafikler ile tam bir kabusa dönmüştü. Sezon bir tek Türkiye Kupası kazanılarak kapatılmış, lige çeyrek finalde havlu atılmış, Euroleague'de ise Final-Four hayalleri Top 16 grubunda sonunculukla kapanmıştı. Tüm bu gelişmeler ışığında Simone Pianigiani ile uzun zamandır şubede görülmeyen gerçekleştirilmiş ve uzun süre sonra ilk kez bir antrenör sezonu tamamlayamadan takımdan ayrılmıştı. Ligin geri kalan kısmında da takımı yardımcı antrenör Ertuğrul Erdoğan çalıştırmıştı.

Gelelim bu transfer dönemine... Yine hayal kırıklığıyla geçen bir sezondan sonra tekrardan başladı şubede yapılanma. İlk hedef antrenörün belirlenmesiydi. Kemal Dinçer'in görevinden ayrılmasının ardından takımın tüm transfer çalışmalarını şube yöneticisi Semih Özsoy devralmış ve geçen sezon anlaşılamayan Zeljko Obradovic ve bir sezon takım çalıştırmayacağını açıklayan Dusan Ivkovic ile temasa geçildi. Bu yaz da Ivkovic ismi ön plana çıkmış ancak başarılı antrenörün Milli Takım çalıştırması ve bu sene düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'nda yer alacak olması nedeniyle takıma geç dahil olacak olması, geçtiğimiz sezon Simone Pianigiani'de yaşanan sorunları ortaya çıkarabileceğinden Ivkovic ile transfer görüşmeleri 20 gün önce sonlandırıldı. 

Obradovic ve menajeri ile olan görüşmeler ise devam ediyor ancak başarılı antrenörün yüksek fiyatta diretmesi bir türlü anlaşma zemininin oluşmamasına neden oluyordu. Obradovic'in fiyatta diretmesi üzerine Semih Özsoy geçtiğimiz haftalarda Obradovic'le yapılan görüşmelerin yüksek fiyat nedeniyle sonlandırıldığını ve Ivkovic ya da Zan Tabak'la görüşmeye devam edildiğini açıklamıştı. Aslında bu Fenerbahçe cephesinin yaptığı bir taktikti. Çünkü Ivkovic ile görüşmeler daha 20 gün önce sonlandırılmıştı. Ardından medya da Ivkovic ile anlaşıldığına dair haberler sızdırılarak Obradovic'in fiyat konusundaki direncinin kırılması amaçlandı. Ve dün Ivkovic'in Fenerbahçe Ülker ile görüşmediğini açıklamasının üzerine bugün Belgrad'a giden Semih Özsoy, efsane antrenör ile ücret konusunda anlaşma sağladı ve bütçeyi onaylattı. Başkan Aziz Yıldırım'ın da çok istediği efsane coach bu şekilde Fenerbahçe Ülker'li olmayı kabul etti. 2 yıllık sözleşmenin yarın imzalanacağı ve resmen açıklanacağı bekleniyor.

Basketbola ve Fenerbahçe'ye gönül vermiş birisi olarak Zeljko Obradovic'in Fenerbahçe Ülker'in başına geçmesi bende olduğu kadar eminin camianın ve taraftarın her kesiminde de büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Beklentileri hep üst seviye de olan bir yapıya sahibizdir bizler. İlk sezonda hep zirveyi ve en yükseği hedefleyen, beklentileri en üstte tutan bir yapımız var millet olarak. Ancak Obradovic ile ilgili şöyle de bir gerçek var; daha önce çalıştırdığı 4 takımı da ilk sezonunda Euroleague şampiyonu yapmayı başarmış bir koç kendisi.. :) Bu nedenle sanırım ilk kez beklentilerimize karşılık verebilecek bir coach ile sezona başlayacağız. Şimdi işin taktik, teknik ve idari kısmını bırakıp bu keyif veren haberin sevincini, mutluluğunu yaşayalım. Çünkü Avrupa Basketbolunun efsanevi ismi artık Fenerbahçe Ülker'in başında ve bizimle birlikte...


Dobrodošli Zeljko... (Hoşgeldin Zeljko)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder