25 Temmuz 2013 Perşembe

NBA patentli yıldız Fenerbahçe Ülker'de!


Coach Zeljko Obradovic'in geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'a dönmesiyle transfere hız veren Fenerbahçe Ülker, Nemanje Bjelica'dan sonra bir başka flaş transfere daha imza attı. Yahoo'nun haberine göre NBA Takımlarından Toronto Raptors forması giyen Litvanyalı forvet Linas Kleiza, Sarı-Lacivertli Ekibimiz ile 2 yıllık sözleşme konusunda prensip anlaşmasına vardı. Bu anlaşmaya göre Kleiza yıllık 1.6 Milyon Euro alacak.

NBA'de bu yaz döneminde kulübü Toronto Raptors ile görüşüp, 2010 yılında imzaladığı ve 4 yıl için yaklaşık 20 milyon dolarlık sözleşmesini karşılıklı olarak fesheden Kleiza, hemen Avrupa takımlarının radarına girmişti. Fenerbahçe Ülker'in yanı sıra CSKA Moskova'nın da ciddi bir şekilde ilgilendiği Litvanyalı yıldız, Obradovic faktörünün de etkisiyle kararını Fenerbahçe Ülker'den yana kullandı. Bu transfer ile Fenerbahçe Ülker, Nemanja Bjelica transferinde Barcelona'ya yaptığı gibi, Linas Kleiza transferinde de CSKA Moskova'ya Obradovic faktörünü kullanıp büyük bir sürpriz yaptı.

2005 yılında kolejden mezun olduktan sonra NBA Draftına katılan Linas Kleiza, 1. tur 27. sıradan Portland Trail Blazzers tarafından seçilmiş ancak daha sonra takasta kullanılarak hakları Denver Nuggets'a devredilmişti. Denver Nuggest'taki çaylak sezonunda fazla forma şansı bulamaış olsa da daha sonraki sezonlarda gösterdiği performans ile 4 sene boyunca Denver'da kalmayı başardı. 

2009 yılının Ağustos ayında Denver ile olan sözleşmesinin bitmesiyle birlikte Avrupa'ya dönme kararı alan Kleiza, Yunanistan'ın köklü takımlarından Olimpiacos ile sözleşme imzaladı. Kleiza; Avrupa basketboluna ve oyun kurallarına hemen uyum sağlayıp, takımın liderliğini benimsedi ve sezonu maç başına 17.2 sayı ve 6.4 ribaunt ortalamaları ile tamamladı. Aynı zamanda Euroleague'de en skorer oyuncuya verilen Alphonso Ford Trophy ödülünü de kazandı. Olimpiacos'ta geçirdiği bu muazzam sezonun ardından 2010 yılının yazında tekrardan NBA'e dönme kararı aldı ve Toronto Raptors ile 4 yıllık yaklaşık 20 milyon dolarlık bir sözleşmeye imza attı.

İkinci NBA macerası ise istediği gibi başlamadı. Kleiza, Toronto'da ciddi bir diz sakatlığı geçirdi ve ameliyat edildi. Bu sakatlık yüzünden  3 sezon boyunca oynayacağı 220 maçın 122'sini kaçırdı. Geçtiğimiz sezonu ise 7.4 sayı, 2.6 ribaunt, 0.8 asist ortalamaları ile tamamlamıştı.

Kleiza aynı zamanda Litvanya Millî Basketbol Takımının da vazgeçilmez oyunları arasında yer alıyor. Litvanya Millî Basketbol Takımı ile birlikte sırasıyla; 2006 Dünya Basketbol Şampiyonası, 2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası, 2008 Yaz Olimpiyatları, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası ve 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonasında forma giydi. 2007'deki Avrupa Basketbol Şampiyonasında ve 2010'daki FIBA Dünya Basketbol Şampiyonasında bronz madalya kazanılmasında takımına büyük katkı sağladı. 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonasında maç başına 19 sayı, 7.1 ribaund ve 1.4 asist ortalamaları ile turnuvanın ilk 5'ine seçildi.

Avrupa basketbolunun temposu göz önüne alındığında, NBA'de olduğu kadar zorlanmayacaktır ve bu da sakatlığının nüksetmesine engel olabilecek bir durum oluşturur. Sağlam bir Kleiza, Fenerbahçe Ülker'i sırtlayabilecek kadar kaliteli bir oyuncudur, durdurulması oldukça zor bir isim. Toronto'ya Avrupa'nın en iyi forveti apoleti ile gitmişti. İyi bir skorer, ciddi bir ribaund avcısı, bire bir hücumlarda uzmandır. Bireysel oyununun yanı sıra takım oyununa da büyük önem verir. Gerektiğinde takım içerisinde liderlik dahi yapabilir. 

Bu transfer ile yabancı kadromuz; Bo-Bojan-Kleiza-Bjelica-Zoric oluyor. David Andersen'den sonra Romain Sato'nun da sözleşmesi fesih edilmek isteniyor. Bugün Nick Calathes ile de ilgilendiğimiz haberleri çıktı. Eğer gerçekleşirse 6 yabancı hakkımızı doldurmuş olacağız. Yabancı kadromuz oldukça yüksek kaliteden oluşturuluyor. Hepsi belli bir kapasitenin üzerinde oyuncular. Yerlilerden alınacak katkıda beklenildiği gibi olursa çok özlenen başarılara bizi taşıyacak bir kadro kuruluyor. Kleiza da takımımıza hayırlı olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder