22 Ağustos 2011 Pazartesi

Beko Super Cup 11'in Ardından


İzmir'deki Spor Toto World Cup'ta istediğimiz mücadeleyi sergileyemeyen 12 Dev Adam, Eurobasket 2011 hazırlıkları kapsamındaki ikinci turnuvasını Alamnya'da oynadı. Üç gün süren turnuvada A Milli Basketbol Takımımız 2 mağlubiyet, 1 galibiyet alarak turnuvayı 3. olarak tamamladı.

Turnuvayı maç maç değerlendirecek olursak, İlk maç Yunanistan karşısında sahada tamamen yokları oynadık. Ne doğru düzgün hücum organizasyonu yaptık, ne ribaund aldık, ne de şut yüzdemizi yakalayabildik. Yunanistan'ın da önemli eksikleri olmasına rağmen ne yazıkki ilk maçta Yunanlılara direnemedik. Çünkü sahada ne yaptığımızı bilmiyorduk. Bourousis pota altımızı adeta param parça etti. Bu maçta ilk defa Semih ve Ömer Aşık süre aldılar ama pekte verimli olamadılar.

İkinci maçımız Belçika ileydi. Belçika bizim kadromuza oranla çok daha güçsüz bir takımdı ama takım oyununu iyi oynayan bir ekip. Bu maçta Millilerimizin ilk defa savunma sertliğini arttırdığına şahit olduk. Pota altında Ömer Aşık'ın inanılmaz dönüşü, attığı 12 sayının yanında 9 ribaundu ile double-double'ın kıyısından dönmesi, oyuna kim girerse girsin ilk prensibin hep savunma olması ve rakibi durdurmaya yönelik baskı yapmamız bizim gerçek kimliğimize yaklaşmamıza yardımcı oldu. Maç içerisinde 10 sayı kadar fark bile açmış maçı koparma noktasınada getirmiştik. Fakat hala devam eden bir problemimiz olan hücum istikrarımızı kaybetmemiz başımıza yine bela açtı. Farka gidebileceğimiz maçta Belçika'ya yakalandık, hatta 5 sayı geriye düştük. İşte tam bu noktada özlemle beklediğimiz Ersan'ın sayı katkısı ve tekrardan savunma sertliğimizi arttırmamız bize maçı kazandırdı.

Son maçımızda ise ev sahibi Almanya ile karşılaştık. Mücadeleye, Belçika maçında hatırladığımız savunma sertliğini uygulayarak başladık. Pota altında Ömer'in güven vermesi dış oyuncularımızıda rahatlatmıştı ki onlarda savunmada Alman uzunlarına karşı yardıma gittiler. Almanlara karşı ilk yarı çok iyi mücadele ettik. Hücumda kontrollü ve soğukkanlı, savunmada ise sert ve ısrarcı tavrımızla soyunma odasına 5 sayı önde gittik. İlk yarı boyunca basketbolun doğrularını oynadık. Dönüşte ise bu hazırlık dönemi boyunca yaşadığımız sorunla karşılaştık. Üçüncü çeyreğin ortasında, hem savunma hemde hücumda istikrarımızı yine kaybettik. Oyunun kontrolünü Almanlara kaptırdık. Hücumlarda soğukkanlılığımızı kaybedip, zorlama atışlara yöneldik. Hidayet, Ersan, Kerem üçlüsünden de katkı alamayınca kilitlendik. Almanlar her geldiklerinde sayıyla dönerken, biz hücumda potayı dövdük hatta bazı hücumlarda süreyi değerlendiremedik! Ve maçın sonunda da Almanlara kaybettik. Bu maçı kaybetik ama geleceğe yönelik olarak Enes'i kazandık.

12 Dev Adam içerisinde mücadele eden Fenerbahçe Ülkerli oyuncularımızın bu turnuvada katkısı biraz vasat oldu. Oğuz Savaş turnuvada ilk iki maçta süre alamazken, sadece son maçta sahaya çıktı ve 2 sayı, 2 ribaundluk performansla turnuvayı tamamladı. Emir, üç maçtada süre aldı. Şu an için Orhun Ene'nin kilit oyuncusu konumunda yer alıyor. Ama hala Fenerbahçe Ülker'deki form düzeyini yakalayamadı. Turnuvayı 11 sayı, 6 ribaund ve 1 asistlik performansla tamamladı. Ömer Onan'da hücum olarak çok iyi bir turnuva geçirmesede en kritik noktalarda top kullanmaktan çekinmedi. Turnuvaya kadar isabet yüzdesinide arttıracaktır. Tüm takım gibi, Sarı-Lacivertli oyuncularımızda turnuvaya az bir zaman kaldığının bilincinde. Daha çok çalışıp en hazır şekilde turnuvaya gideceklerdir.


Genel olarak turnuvada savunmamızı son iki maçta iyi yaptık fakat istikrarsızdık. Bunu İstanbul Cup'ta tam maça yaymalıyız. İyi savunma yaparsak iyi hücum ederiz. Çünkü biz geçtiğimiz sene Dünya İkincisi olurken savunmamız sayesinde olmuştuk. Tanjevic'in sistemini bu senede devam ettirmeli ve turnuvaya en hazır şekilde gitmeliyiz. Çünkü biz Dünya 2. bir takımız. Şu anki kadromuz Avrupa Şampiyonu olabilecek kapasitede. Yeterki biz neleri doğru yaptığımızı bilelim. Ona göre oynayalım..

Şimdi sırada İstanbul Cup var. 24-25 Ağustos tarihleri arasında Abdi İpekçi S.S.'da oynanacak bu turnuvada takımımıza en yüksek desteği vermeli ve Avrupa Şampiyonasına 12 Dev Adamı moralli bir şekilde göndermeliyiz.

Turnuvanın İyileri: Enes Kanter, Ömer Aşık, Ömer Onan, Cenk Akyol
Turnuvanın Hayal Kırıklıkları: Kerem Tunçeri, Hidayet Türkoğlu, Oğuz Savaş, Ender Arslan

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder