4 Temmuz 2014 Cuma

Kural Değişikliği ile Emir Preldzic'in Durumu

Emir Preldzic Turkey

Türk Basketbolunun en büyük anlaşmazlıklarından biri yabancı oyuncu sayısının serbest bırakılıp bırakılmamasıdır. Takım yöneticileri ve birçok teknik adam kadrolarındaki yabancı oyuncu sayısının serbest bırakılmasını isterken, yerli oyuncular ve Federasyon yetkilileri bu kararın Milli Takımı etkileyeceği düşüncesiyle sürekli karşı çıkarlar. Ligimizdeki takımlara baktığımızda aslında yabancı oyuncuların ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Misal; ligin sezon istatistiklerine baktığımızda; sayı, ribaund, asist istatistiklerinde yabancı oyuncuların ambargosunu görüyoruz. Hal böyle olunca yabancı oyuncu kuralı değiştirilip serbest bırakıldığında haketmediği halde yüksek ücretler kazanan birçok yerli oyuncu hem bu ücretlerini kaybetmiş olacak hem de kendilerine takım bulmakta zorlanacaklar.

Bunun dışında altyapıdan oyuncu yetiştirilemeyeceğini düşünenlerde yok değil. Bu konuda kendilerince haklı oldukları noktalarda elbette var. Ancak burada da iş başantrenörlere düşüyor. Özellikle ligimizdeki yerli antrenörlere. Eğer oyunlarını yaşına, pasaportuna bakmaksızın hak ettiği formayı vermekten kaçınmayacaklarsa bu kural değişikliği Milli Takıma zarardan çok yarar getirecektir.

Konu ile ilgili ufak bir hatırlatıcı giriş yaptıktan sonra bu yazımızda yeni değiştirilen statü sonrasında olaya Emir Preldzic cephesinden bakacağız.

Basketbolu yakından takip edenler bilir; TBF yeni sezondan itibaren (2014/2015 sezonu itibariyle) 2 yıl süreyle yabancı oyuncu kuralında değişikliğe gitti. 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerlilikte olan yeni yönerge ile takımların saha içerisinde 3 yerli+2 yabancı oynatma zorunluluğu kaldırılarak yabancı oyuncu sayısı serbest bırakıldı. Yani bu değişiklik ile takımlar sahaya beş yabancı ile çıkabilecekler. Yeni yönetmeliğe göre maç kadrosunda bulunacak yabancı oyuncu sayısı ise en fazla 6 olarak değiştirildi. Yani bir takımın maç kadrosu 6 yerli+6 yabancı oyuncu şeklinde olabilecek.

Yeni yönetmelik ile saha içerisinde yapılan değişiklikler bunlar. Ancak bunların dışında bir değişiklik daha yapıldı. Ligimizde daha önceki yönetmeliğin izin verdiği "her takım yabancı bir oyuncuya Türk Pasaportu alarak, sahada 1 tane devşirme oyuncu oynatabilir" maddesi kaldırıldı. Bu değişiklik ile ligimizde devşirme statüsü ile yerli sporcu lisansı ile oynayan oyuncular bu lisans haklarını kaybetmiş oldu. Yani her biri yeni sezonda yabancı oyuncu olarak sayılacaklar. Ancak bu kural ligimizdeki bir oyuncu için büyük kafa karışıklıklarına neden oldu. O isim Türk Milli Takımı forması giyen Emir Preldzic...

Yeni yönergede, yabancı bir oyuncunun Türk Statüsünde oynayabilmesi için; "12.1 - Bir sporcunun ümit, genç veya yıldız takımda oynamış veya bu takımdan yetişmiş sayılabilmesi için, o kulübün ümit, genç veya yıldız takımında en az bir basketbol yılı (sezonu) oynamış olması ve oynadığı dönemde uluslararası mevzuat hükümlerine göre Türk Milli takımlarında oynamasında bir engel bulunmaması gereklidir." maddesi eklenmiştir. Yani yabancı pasaportlu bir oyuncunun Türk Statüsünde oynayabilmesi için altyapı eğitimini Türkiye'de alması ve altyapı Milli Takımlarımızdan en az birinde forma giymesi gerekiyor. Bu kurala göre Emir, Türk Statüsünde oynayamaz duruma geliyor. Sosyal medyada ve birçok forum sitesinde herkes bu kuraldan yola çıkarak yorum yapıyor ve Emir'in Türk statüsünde oynayamayacağını iddia ediyor.

İşte bu yazıyı yazmamdaki asıl amaç; bu yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak. Çünkü aynı yönergede Emir Preldzic'i yakından ilgilendiren bir madde daha yer alıyor. Şimdi sizlere onu açıklayacağım.

TBF tarafından 1 Temmuz 2014 tarihi itibariyle yürürlülüğe sokulan yarışma yönergesinde 12.6.b numaralı kural Emir Preldzic'in durumu ile ilgili bize net bir bilgi veriyor.

TBF Yarışma Yönergesi - 12.6.b kuralı
Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere doğumdan başka bir yolla sonradan TC vatandaşlığına geçmiş bir sporcu A Milli Basketbol Takımımızda forma giymiş ise Ligimizde Türk sporcu statüsünde sözleşme imzalayabilirler.

A Milli Erkek Takımımızın 2014 Dünya Kupası Aday Kadrosu
Yukarıda gördüğünüz gibi, TBF tarafından açıklanan 2014 Dünya Kupası A Milli Takım Aday Kadrosunda yer alan Emir Preldzic'in 49 kez Ay-Yıldızlı formayı giydiği görülüyor. Yönergedeki maddenin verdiği hak ile Emir; 2014/2015 Beko Basketbol Ligi sezonunda da yerli oyuncu lisansı ile yerli oyuncu statüsünde forma giyecek.

Ne yazık ki sosyal medyada ve bazı forum sitelerinde konuya hakim olmadan yorumlar yapılmış. Umarım bu yazı ile kafalardaki soru işaretlerinin atılmasına az çok katkım olmuştur.

TBF tarafından açıklanan Yarışma Yönergesinin tamamına ulaşmak için; TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder