30 Mayıs 2011 Pazartesi

Sarı-Lacivert Efsaneler - 3


Mirsad Türkcan... Birçoğumuzun aklına bu ismi duyunca hırs gelir, savaşçı bir kimliğe bürünmüş bir insan, Avupa Ligi Ribaund Kralı, formasını emeğiyle terleten cesur bir yürek gelir. Bugünkü yazımda işte sizlere bu "Cesur Yürek"i anlatmaya çalışacağım. Yugoslavya'da başlayan ve Türkiye'de devam eden bir hayat öyküsünü, başarılarla dolu bir kariyeri aktarıcam sizlere.. Fenerbahçe taraftarlarının sevgilisi olan bir adamdan, Mirsad Türkcan'dan bahsedeceğim.

Mirsad, 7 Haziran 1976'da Boşnak bir ailenin oğlu olarak o dönemdeki Yugoslavya şehri Novi Pazar'da doğdu. Asıl adı Mirsad Jahović'di. Küçük yaştan itibaren basketbolla ilgilenmeye başlar. Basketbol hayatında dönüm noktası olan, hayatındaki kötü bir olay onu belkide oynadığı bu oyunda daha da hırslandırır. Mirsad babası vefat ettikten sonra Türkiye'ye, Efes Pilsen'e gelir. Buradaki ilk hocası, şu anda Basketbol Şubemizin Genel Koordinatörü Aydın Örs'tür. Aydın Örs ile Mirsad arasında özel bir bağ vardır. Bu bağı Mirsad şöyle ifade eder: "Ben Aydın Örs'ü hiçbir zaman antrenörüm olarak görmedim. Babam vefat ettikten sonra Türkiye'ye geldim ve profesyonel basketbol oynamaya başladım. Türkiye'deki ilk günümden itibaren Aydın Örs benim ikinci babam oldu. Bizim ilişkimiz bambaşkadır. Beni en çok sevende bana en çok kızan ve bağıran da Aydın Örs'tür." Küçük yaşlardan beri Türkiye'de bulunan Mirsad, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçer. Ve ilerleyen yıllarda da Türk Milli Basketbol Takımını seçecektir.

Mirsad, 1993-1999 yılları arasında profesyonel olarak basketbola başladığı Efes Pilsen'de forma giydi ve takımının pekçok başarısında rol aldı. Ayrıca Milli Takımda da iyi bir mücadele sergiledi. Bu yıllar arasında da bir çok kişisel ödülün sahibi oldu. Özellikle bu dönemde almadığı Ribaund ödülü kalmamıştı Mirsad'ın.
1994 En iyi genç basketbolcu
1994 Avrupa Gençler Basketbol Şampiyonası en iyi ribaundcu
1995 22 yaş altı en iyi Türk basketbolcu
1996 22 yaş altı Avrupa Gençler Basketbol Şampiyonası en iyi ribaundcu
1997 Avrupa Basketbol Şampiyonası en iyi ribaundcu
1997 Türkiye Basketbol Ligi Playoff'lar MVP Ödülü
1997 Türkiye Basketbol Ligi en iyi ribaundcu
Efes'te geçirdiği başarılı sezonlarından ardından 1998'de Houston Rockets tarafından ilk turda 18. sıradan draft edildi. Kısa bir süre sonra NBA'e giderek, bu ligde oynayan ilk Türk basketbolcu ünvanının sahibi oldu. NBA'de pekte istediğini bulamayan Mirsad, geçirdiği 1 buçuk yılda Houston Rockets, New York Knicks ve Milwaukee Bucks formaları giydi. Avrupa'ya dönüşünde ilk sezon Fransa'da Paris Basket Racingforması giydi ve bir sezon sonra CSKA Moskova'ya transfer oldu ve Euroleague'de mücadele etti. Euroleague'de başarılı bir sezon geçiren Mirsad, 2001/02 Euroleague Normal Sezonu MVP Ödülünü ve Euroleague'in en iyi ribaundcusu ödülünü kazandı. Bu başarısıyla yeni sezonda İtaya'ya Montepaschi Siena'ya gitti ve burada Euroleague Final Four başarısı yakaladı. Finale kadar yükselen takımıyla "Euroleague'de final oynayan İlk Türk Basketbolcusu" oldu. Takımının finale gelmesinde büyük rol oynayan Mirsad, bu sezon boyunca şu ödülleri kazandı:
2002-2003 Euroleague İlk 16 MVP Ödülü
2002-2003 Euroleague en iyi ribaundcusu
2002-2003 İtalya Ligi en iyi ribaundcusu
Bu başarıları Gelecek sezon yarım kalan bir işi tamamlayacağının sinyalleriydi sanki. Yeni sezonda birkez daha CSKA Moskova'ya dönen Mirsad burada Euroleague Şampiyonluğu sevinci ve Rusya Ligi Şampiyonluğu yaşadı. Bu başarılarının ardından Dinamo Moskova'ya giden Mirsad, bir sezon orada oynadı ve 2005/06 seonunda Türkiye'ye döndü. Ülkerspor forması giyen Mirsad, dördüncü Türkiye Ligi Şampiyonluğunu kazandı.

2006/07 sezonu başında Fenerbahçe Basketbol Takımı ile Ülkerspor'un geniş kapsamlı yapılan bir sponsorluk anlaşmasıyla Birleşmesiyle Fenerbahçe Ülker'e geçti. Vee Mirsad'ın Fenerbahçe macerasıda bu şekilde başlamış oldu. Fenerbahçe Ülker'e geldiği ilk sezon kulübün 100. yılıydı ve Şampiyonluk parolasıyla başlanmıştı sezona. Üstelik takımın başında da Mirsad'ın "İkinci Babam" dediği Aydın Örs vardı. Kulübümüzün 100. yılında gelen şampiyonluğun en büyük mimarlarından oldu. Mirsad Fenerbahçeliliğiylede bilinen çok önemli bir oyuncumuz. Kulübümüzle sözleşmesi bittiğinde, başkanımızın onu yanına çağırdığında "Mirsad, seni takımda görmeye devam etmek istiyoruz. Gel ve alacağın ücret konusunda anlaşalım" demesi üzerine Mirsad masanın üzeinde bulunan boş kağıdı imzalayarak "Başkanım para konusunda bir sıkıntım yok. Sizin vereceğiniz her ücreti kabul ediyorum. Para hiçbir zaman bu takımda oynamamın verdiği gururun önüne geçemez!" diyerek, Fenerbahçeliliğini dosta düşmana birkez daha göstermiştir. Vee "Gururla Taşıyorum" dediği Fenerbahçe formasıyla şu ana kadar 3 Lig Şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası Şampiyonluğu ve 1'de Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu yaşadı.

Mirsad'ın kariyeri boyunca aldığı kişisel ödüllerde aşağıdaki gibidir:
1994 En iyi genç basketbolcu
1994 Avrupa Gençler Basketbol Şampiyonası en iyi ribaundcu
1995 22 yaş altı en iyi Türk basketbolcu
1996 22 yaş altı Avrupa Gençler Basketbol Şampiyonası en iyi ribaundcu
1997 Avrupa Basketbol Şampiyonası en iyi ribaundcu
1997 Türkiye Basketbol Ligi Playoff'lar MVP Ödülü
1997 Türkiye Basketbol Ligi en iyi ribaundcu
2001-2002 Euroleague Normal Sezon MVP Ödülü
2001-2002 Euroleague en iyi ribaundcu
2002 İndiana'da düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası'nda en iyi ribaundcu
2002 Belgrad'da düzenlenen Zepter Turnunasında MVP Ödülü
2002 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ikinci 5 kadrosuna seçildi
2002-2003 Euroleague İlk 16 MVP Ödülü
2002-2003 Euroleague en iyi ribaundcu
2002-2003 İtalya Ligi en iyi ribaundcu
2004-2005 Rus Ligi en iyi ribaundcu
2007 Euroleague'de 1000 ribaund'a ulaşan ilk oyuncu oldu
2008 Türkiye Ligi şampiyonluğunu Fenerbahçe ile kazandı.
2009 Euroleague TOP 16 MVP ödülü.
Kadromuzda yer alan Türk Efsanelerden en kariyerlisidir Mirsad. Türk Basketbolunun ilerlemesinde, basketbolumuza önemli yolları açan kişidir Mirsad, Avrupa Ligi'nde gelmiş geçmiş En İyi Ribaundcudur Mirsad, Avrupa Ligi'nde 1000 ribaund'a ulaşan Tek Oyuncudur Mirsad, Gerçek bir Fenerbahçelidir Mirsad, Giydiği Sarı-Lacivet formayı taşımaktan Gurur Duyar Mirsad vee belkide en önemlisi o Fenerbahçe taraftarının vazgeçilmezidir, Fenerbahçe Ülker diyince akla gelen ilk isimdir Mirsad. Gerçek Bir EFSANEDİR MİRSAD!!!

Tolga Gümüş

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder