14 Kasım 2011 Pazartesi

NBA'de sezon iptali kapıda


NBA'de lokavt süreci 137. güne girerken bugün sezonun tamamen iptal edilmesi gündeme geldi. Oyuncular Birliği ile takım sahipleri arasında süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonrası takım sahiplerinin, gelirlerin paylaşımı konusunda oyunculara sunduğu "Gelirleri yarı yarıya paylaşalım" teklifi, Oyuncular Birliği'nin yaptığı son toplantının ardından reddedildi.

Oyuncular Birliği Başkanı Derek Fisher toplantı sonrası yaptığı açıklamada, takım sahiplerinden gelen "Ya teklifimizi kabul edersiniz ya da bir sonraki görüşmede teklifimiz yüzde 53'e, yüzde 47 takım sahipleri lehine olur" şeklindeki ültimatomdan rahatsızlık duyduklarını ve bunun adil bir yaklaşım olmadığını söyledi.

İki taraf arasındaki toplantıların ana görüşme maddesini, basketbol ile ilgili gelirlerin paylaşımı konusu oluşturmaktaydı. Geçen sezon gelirlerin yüzde 57'sini alan oyunculara, takım sahipleri yapılan pazarlıklarda en son yüzde 50'lik teklifte bulunmuştu. Teklifin reddedilmesi halinde ise bu yüzde, takım sahipleri tarafından yüzde 47'ye indirilecekti. Ancak oyuncular bu teklifi reddetti.

Oyuncular Birliği, teklifi reddetmekle kalmayıp NBA'in, tek elci uygulamaları olduğunu öne sürerek "antitröst" davası açtı. Bu dava sonrasında ise NBA sezonunun tamamen iptal edilmesi gündeme geldi. Bu konuda henüz kesin bir karar olmasa da hukukçular, ligin iptalinin yüksek ihtimal olduğunu dile getirmişler. Eğer NBA'de sezon iptal edilirse bu durum, oyuncuların kontratlarının da feshedilmesine neden olacak.

Bu demek oluyorki, bu sezon Euroleague, NBA ligine dönebilir. Lokavt'ın kalkmasını bekleyen birçok NBA oyuncusu davanın sonuçlanmasının ardından kendilerine Avrupa'da kulüp arayacaklar. Bu da bu sezon, Avrupa Ligi'nin çok daha çetin geçeceği anlamına geliyor.

Bizde bu durumu fırsata çevirip, NBA'den Avrupa basketboluna uyum sağlayabilecek 1-2 oyuncuyu kadromuza katmalıyız. Özellikle de oyun kurucu pozisyonuna Curtis'in yerine bir oyuncu bulmamız çok faydalı olacaktır. Birde pota altına, Avrupa'da oynayabilecek bir uzun katkısı yaptık mı, takımda şu anda olan bazı sorunlar ortadan kalkacaktır. Sezon başı, NBA'de lokavtın bitme ihtimali bulunduğu için transfere sıcak bakmayan Spahija ve şube yönetimi, bakalım bu durumda nasıl bir yol izleyecek. Hep birlikte izleyip, göreceğiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder