7 Ekim 2013 Pazartesi

Zeljko Obradovic'e göre "Bir basketbolcu nasıl yaşamalı?"


Avrupa Basketbolunun efsanevi antrenörü Zeljko Obradovic, Fenerbahçe Ülker'in Euroleague Medya Gününde Haber Türk gazetesi muhabiri Arifcan Yazgaç'a hem oyuncularına, hem de Türk basketboluna ‘ders verici’ açıklamalar yaptı. Haber Türk gazetesinde yer alan röportaj şu şekilde:

O dünyanın sayılı basketbol antrenörlerinden biri. Basketbola kazandırdığı isimler saymakla bitmez. Şimdiki görevi ise bunu Fenerbahçe Ülker’de başarmak. O, bunu yapmakta kararlı... Fenerbahçe Ülker’in medya gününde Habertürk’ün sorularını yanıtlayan Zeljko Obradovic hem oyuncularına, hem de Türk basketboluna ‘ders verici’ açıklamalar yaptı. İşte yaşayan efsanenin görüşleri:

Panathinaikos’un ardından bir süre takım çalıştırmadınız. Sonra F.Bahçe Ülker’den teklif geldi. O süreçte ne oldu? Panathinaikos sonrası dönemde biraz dinlenmeye ihtiyacım vardı. Ama bir coach için basketboldan uzak kalmak mümkün değil. Sonrasında Fenerbahçe Ülker’den teklif geldi. Kulüpten birçok insanla konuştum. Benim için çekici olan hepimizin ortak bir hedefi olmasıydı; başarı.

Bir coachun oyuncusuna verebileceği ne kadarla sınırlıdır? Bir coachun yapması gereken şeyler önce takımını tanımasıdır. Gerçekten tanıması. Kimle nasıl konuşacağını, nasıl oynatabileceğini... Elbette coachlar kısa ve uzun vadede oyuncularına birçok şey verebilir. Ama bu zamanla alakalıdır. 1 ay, 6 ay, 1 yıl... Verdikleriniz, öğrettikleriniz hep süreçle doğru orantılıdır.

Türkiye’de oyun kurucu problemimiz olduğundan bahsediyoruz. İyi bir oyun kurucu olmanın sırrı nedir? Bu aslında tüm pozisyonlar için geçerlidir. Oyun kurucu, saha içinde ve saha dışında herkesle ilgilenmek zorundadır. Saha içinde bir nevi ‘Ben’ olmalıdır. Takımın lideri olmalıdır. Genç de olsa yaşlı da olsa. Ama oyunculara yeterli güveni ve sorumluluğu vermezseniz içlerine kapanabilir ve öz güvenlerini yitirebilirler. Daha önce de dediğim gibi basketbol sadece saha içinde kalmamalıdır. Eğer siz eve gittiğinizde de basketbol hakkında düşünebiliyorsanız iyi bir oyuncu olma yolunda ilerliyorsunuzdur.

Hazırlık döneminde çok genç oyuncularla mücadele ettiniz. Yaşın sizin için bir önemi olmadığını biliyoruz. Peki o zaman Obradovic için doğru oyuncu kimdir? Yaş kesinlikle her şey değildir. Benim için iyi bir oyuncu olmanın kıstası, takımla çalışmak ama ekstra çalışmaktır. Bir oyuncu salona önceden geliyorsa ekstra antrenman yapıyorsa, takımla çalıştıktan sonra da idmanını bir süre daha sürdürüyorsa iyi bir oyuncu olma konusunda ilk adımlarını atmış olur.

Peki sizin Fenerbahçe Ülker’deki amacınız nedir?Disiplinli antrenmanını yapan ve her ne şartta olursa olsun yüzde yüzünü sahaya yansıtan oyuncular yaratmak. Şampiyonluklar, başarılar bunun arkasından gelir.

Elinizde çok yetenekli gençler var. Onlar hakkında ne söylemek istersiniz? Çok yetenekliler. Ama her şey onlara bağlı. İyi bir oyuncu olmaya karar verirseniz olursunuz. Çok çalışırsanız iyi oyuncu olursunuz. Sahada her şeyinizi verirseniz iyi bir oyuncu olursunuz. Şu anda bu yolda ilerliyorlar. Benim amacım da onlara doğru yolu gösterebilmek.

Galatasaray’la kupa için karşılaşacaksınız. Bu maç hakkındaki düşünceleriniz? Galatasaray son Türkiye şampiyonu ve bizim çok saygı duyduğumuz bir takım. İki takım arasındaki karşılaşmalar her zaman özel olmuştur. Bu final tek maç olacak. Amacımız tabii ki kazanmak.,

Yeni jenerasyon coachlar teknolojiyle sürekli haşır neşir. Sizin teknolojiyle aranız nasıl?Teknolojiden anlamam. Gerçekten. Ama ekibim teknolojik çalışmalar yapıyor ve yapmaya devam edecekler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder