17 Ağustos 2012 Cuma

İlkan Karaman transferinin detayları


Bu sabah uyandığımda sakin bir Cuma günü yaşayacağımı tahmin ediyordum. Bilgisayarımı açmış haber sitelerinden günün gelişmelerini ve haberlerini takip ediyordum. O zaman herşey sakindi. Taki twitter hesabımı açana kadar.Twitter'a da acaba neler konuşuluyor, yeni gelişmeler var mı diye bir bakayım dedim. Timeline'ım da en üstte henüz yeni gönderilmiş bir tweet gördüm. Okuyuncada açıkçası gözlerime inanamadım. 

Ntvspor muhabiri İsmail Şenol; "Geçen sezon Karşıyaka'da oynayan İlkan Karaman ile 3 yıllık sözleşme imzalayan Fenerbahçe Ülker, TBF'ye resmi lisans başvurusunu yaptı. Eğer Türkiye Basketbol Federasyonu sözleşmeyi onaylarsa İlkan'ın transferi resmiyet kazanacak. Nedim Karakaş şu anda TBF binasında Fenerbahçe Ülker'in İlkan'la imzaladığı sözleşmeyi sunup resmi başvuruda bulunuyor.", "Semih Özsoy: "İlkan, menajerleri vasıtasıyla serbest olduğunu ve bize gelmek istediğini söyledi. Biz de sözleşmeyi imzaladık." şeklinde arka arkaya dört tane tweet atmıştı. Bir an için duraksadım çünkü İlkan'ın Galatasaray ile sözleşmesi olduğunu biliyordum. İçimde bir heyecan ve meraklı bir bekleyiş başladı o andan itibaren. Resmi açıklamayı bekliyordum. Çünkü imzalar atılmış federasyonada başvuru yapılmış. Neyseki resmi açıklamada çok geçmeden yapıldı ve İlkan'ın resmen önümüzdeki 3 sezon Fenerbahçe Ülker forması giyeceği açıklandı.

İşte bu sakin başlayan güne bomba etkisiyle giriş yaptı İlkan Karaman transferi. Forum sitelerimize bir göz gezdirdim, ardından bu transferin nasıl gerçekleştiğini algılayabilmek için transfer haberlerini okudum. Ve anladığım kadarıyla da bu transferde Galatasaray Basketbol Şube'sinin büyük bir ihmalkarlığı olduğunu gördüm. İşte şimdi size o ihmalkarlıktan bahsedeyim.

Galatasaray M.P. 2010 yılında TOFAŞ’tan İlkan Karaman'ı 5 yıllığına transfer ettiğini açıklamıştı. Genç basketbolcunun deneyim kazanması için kiralanmasını uygun gören Galatasaray yönetimi yapılan özel sözleşmeyi TBF'ye bildirmemişti. Bu nedenle Pınar Karşıyaka ile Furkan Aldemir transferi sırasında görüşülmüş. Ancak Galatasaray M.P.’ın iki kiralık oyuncu gönderme hakkını Sertaç ve Melih ile doldurması nedeniyle Pınar Karşıyaka ile özel sözleşme yapılmış. (TBF talimatlarında bir takım bir sezon için en fazla iki tane oyuncusunu kiralık olarak gönderebilir.) Bu kontratta İlkan bonservisiyle birlikte İzmir ekibine verilmiş. Bu yapılan sözleşme ile İlkan'ın bonservisi resmi olarak Pınar Karşıyaka'ya verildi. Bu yaz döneminde Pınar Karşıyaka İlkan ile olan sözleşmesini karşılıklı olarak feshetti. Sözleşme sonlandırıldığı halde Galatasaray cephesinden hiç kimse İlkan'ı arayıp yeni sezonla ilgili bilgilendirmedi. Bunun üzerine İlkan'ın menejeri dün Fenerbahçe Ülker'e başvurdu ve özel sözleşmenin TBF'ye bildirilmediğini, Pınar Karşıyaka ile olan sözlemelerinin bittiğini bildirdi. Fenerbahçe Ülker'de TBF'den oyuncunun serbest olduğunu onaylatıp TBF talimatları gereğince boşta olan İlkan'a imzayı attırdı.

Transfer süreci ve gelişmeleri aynen yukarıda belirttiğim gibi gerçekleşti. İlkan Karaman transferinin TBF ve etik açıdan hiçbir sıkıntısı yok. Herşey TBF'nin transfer talimatları gereğince gerçekleştirildi. Sadece daha önce yapılan özel sözleşmeye bağlı olarak oyuncuya tazminat ya da ceza gelebilir ama buda çok düşük bir ihtimal. Çünkü oyuncununda Fenerbahçe'yi istemiş olması TBF açısından daha önemli bir husus. Galatasaray iki sezon önce yaptığı sözleşmeyi TBF'ye bildirmeyerek büyük bir hata yaptı. Ve şimdi de bu hatalarının sonuçlarına katlanmak durumundalar. İlkan transferi Fenerbahçe Ülker'e hayırlı olsun. Bu transferinde artılarını, eksilerini ilerleyen haftalarda ayrı bir yazı olarak paylaşırım. 

16 Ağustos 2012 Perşembe

Mike Batiste: “Fenerbahçe forması giyeceğim için heyecanlıyım”

Fenerbahçe Ülker'in, Yunanistan’ın Panathinaikos takımından transfer ettiği ve 1 yıllığına renklerine bağladığı Mike Batiste, İstanbul’a geldi. Havalimanında ilk açıklamasını yapan Batiste, "Burada olduğum için heyecanlıyım. Büyük bir kulübe geldim" dedi.

Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın yeni transferi Batiste, dün akşam saat 23.00 sularında İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Havalimanında Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın Menajeri Serdar Apaydın ile medya mensupları tarafından karşılanan Mike Batiste, yaptığı ilk açıklamada, Fenerbahçe’nin büyük bir kulüp olduğunu, her sene muhakkak Euroleague’de karşı karşıya geldiklerini ve Fenerbahçe forması giyeceği için heyecanlı olduğunu belirtti.

Havalimanı çıkışında FB TV’nin sorularını yanıtlayan Batiste, "Fenerbahçe büyük bir kulüp. Avrupa’da da ismini ve kalitesini ispatlamış bir kulüp. Zaten her sene Euroleague’de de karşı karşıya geliyoruz" dedi.

Takımımızın yeni sezon öncesi yaptığı transferler hakkında da konuşan Mike Batiste, "Yeni sezonda birçok yeni yüz olacak. Öncelikle birbirimize alışacağız, ardından başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bu alışma sürecinin ardından, iyi işler yapacağımıza eminim" açıklamasında bulundu.

Türk basketbolu hakkında da bir açıklama yapan Batiste, "Türk basketbolunu yakından takip ediyorum. Her sene Euroleague’de de muhakkak en az bir Türk takımı oluyor. Türk basketbolcuların da hem NBA’de hem de Türk liginde iyi işler yaptığını görüyoruz. Bu da Türk basketbol liginin, kaliteli bir lig olduğunu gösterir. Güzel ve kaliteli bir lige geldim" dedi.

Bir diğer önemli transferimiz Lester Bo McCalebb ise hafta sonu İstanbul'a gelecek.

Takımımızın Mike Batiste transferini değerlendirdiğimiz yazıya ulaşmak için; tıklayınız

Romain Sato: "Fenerbahçe bir dünya kulübü"

Fenerbahçe Ülker'in, Yunanistan’ın Panathinaikos takımından transfer ettiği ve 2 yıllığına renklerine bağladığı Romain Sato, 14 Ağustos Perşembe günü, akşam saatlerinde İstanbul’a geldi. Havalimanında ilk açıklamasını yapan Sato, "Buraya geldiğim için çok mutluyum. Çok büyük bir kulübe geldim" dedi.

Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın yeni transferi Sato'yu havalimanında Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın Menajeri Serdar Apaydın ile medya mensupları karşıladı. Sato, yaptığı ilk açıklamada, Fenerbahçe Ülker’in geçmişte iyi işler yaptığını, Euroleague’de de her sene Fenerbahçe Ülker ile karşılaştıklarını ve bundan sonra Fenerbahçe forması için çalışacağını söyledi.

Havalimanı çıkışında FB TV’nin sorularını yanıtlayan Romain Sato, "Fenerbahçe Ülker Avrupa’nın en büyük kulüplerinden biri. Her sene Euroleague’de Fenerbahçe Ülker ile karşılaşıyorduk. Bu da Fenerbahçe’nin büyük bir takım, büyük bir kulüp olduğunu gösterir. Bu nedenle kararımı tereddüt etmeden verdim" dedi.

Türk basketbolu hakkında da konuşan Sato, "Türk basketbolu her sene Euroleague’de boy gösteriyor. Bu çok önemli bir şey. Ben bunun daha da ileriye gideceğine eminim" şeklinde açıklama yaptı.
Fenerbahçe Ülker Takım Menajeri Serdar Apaydın da, Romain Sato gibi önemli bir ismi Fenerbahçe’ye kazandırdıkları için mutlu olduğunu belirtti. 

Takımımızın Sato transferini değerlendirdiğimiz yazıya ulaşmak için; tıklayınız

15 Ağustos 2012 Çarşamba

2012/13 sezonu Kombine Kart satışları başladı

 
Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın yeni sezonda Fenerbahçe Uluslararası Spor Kompleksi Ülker Sports Arena'da yapacağı karşılaşmalar için 2012-2013 sezonu kombine kart satışları 10 Ağustos 2012 Cuma günü başladı. Ülker Sports Arena Özel Loca Girişi’nde yapılan satışlar, 2011-2012 sezonu için yarım sezonluk kombine kart sahiplerine özel % 20 indirimli yenileme süreci ile başladı.
 
Geçtiğimiz sezon yarım sezonluk kombine kart alan taraftarlar için devam eden yenileme süreci 24 Ağustos 2012 Cuma gününe kadar devam edecek. Ardından 25-31 Ağustos arasında yapılacak koltuk değişim süreci takip edecek. www.ulkersportsarena.com’da yer alan kombine kart talep formunu dolduran taraftarlara ve Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre üyelerine yönelik ön satış ise 31 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 7 Eylül 2012 Cuma günü başlayacak olan genel satış sezon başlangıcına kadar devam edecek.
 
Kombine kart satış kronolojisi:
 
10 Ağustos 2012-24 Ağustos 2012: Geçtiğimiz yıl "yarım sezonluk" kombine kart alan taraftarlar mevcut kombinelerini yenileme süreci
25 Ağustos 2012-31 Ağustos 2012: Yarım sezonluk kombinesi bulunan taraftarların koltuk değişim süreci
31 Ağustos 2012-6 Eylül 2012: www.ulkersportsarena.com’da yer alan kombine kart talep formunu doldurmuş olan taraftarlara ve Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre üyelerine yönelik ön satış süreci
7 Eylül 2012: Kombine kartlar tüm taraftarlar için "Genel Satışa" sunulacak.
15 Eylül 2012: Geçtiğimiz sezon "1,5 sezonluk" kombine kart alan taraftarların yeni sezon için yenilenen kartlarının dağıtımına başlanacak.

2012/13 sezonu Ülker Sports Arena kombine kart fiyatları:

VIP Saha Kenarı 1. Sıra: 7.000 TL
VIP Saha Kenarı 2. Sıra: 6.000 TL
VIP Koltuklar: 2.500 TL
1. Kategori: 1.350 TL
2. Kategori: 750 TL
3. Kategori: 480 TL
4. Kategori: 300 TL

Kombine kart yenileme sürecinde taraftarların geçtiğimiz sezon imzaladıkları taahhütnameyi ve nüfus cüzdanlarını ibraz etmeleri istenecek. Tüm yenilemeler ve ön satış, Fenerbahçe Uluslararası Spor Kompleksi Ülker Sports Arena içinde yer alan Özel Loca Girişi'nde 11:00-19:00 saatleri arasında yapılacak. 7 Eylül'de başlayacak olan genel satışlar yine arena içinde yer alan Biletix gişesinde devam edecek.

Kombine kart yerleşimlerinin yapılacağı 26-30 Ağustos tarihleri arasında yenileme ya da satış yapılmayacak. Bu tarihlerde Ülker Sports Arena'ya 02166872100 no'lu telefonu arayarak ya da info@ulkersportsarena.com adresine mail atarak ulaşabilirsiniz.

Türkiye Kupası'nda iki grubun şehirleri değişti

Spor Toto Türkiye Kupası grup eleme maçlarının yapılacağı iki şehirde değişikliğe gidildi. Daha önce Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın yanı sıra Galatasaray Medical Park, Erdemirspor ve Olin Edirne'nin de mücadele edeceği D Grubu maçlarının Adana'da oynanacağı açıklanmıştı. Ancak Yüreğir Spor Salonu'nun Akdeniz Oyunları için bakımda olması, Menderes Spor Salonu'nun ise kapasitesinin sadece 1100 kişilik olması nedeniyle karşılaşmaların başka bir şehire alınması kararlaştırıldı. Bugün Türkiye Basketbol Federasyonu yaptığı bir değerlendirme toplantısı ile D Grubu maçlarının İzmir'de oynanmasına karar verdi.

Bu yeni yapılan değişiklikle takımımızın 2-3-4 Ekim tarihlerinde İzmir'de oynayacağı grup eleme maçlarının programı şöyle:

2 Ekim Salı
Galatasaray Medical Park – Olin Edirne
Fenerbahçe Ülker – Erdemir

3 Ekim Çarşamba
Erdemir – Galatasaray Medical Park
Olin Edirne – Fenerbahçe Ülker

4 Ekim Perşembe
Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe Ülker
Erdemir – Olin Edirne
 
D Grubu dışında; Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Royal Halı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi takımlarının mücadele edeceği A Grubu müsabakaları ise Elazığ’dan Adana’ya verildi.
B (Kocaeli) ve C (Manisa) gruplarının oynanacağı illerde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

14 Ağustos 2012 Salı

Kemal Dinçer "Potada Fener" programına katıldı


Basketbol Şubemizin Genel Koordinatörü Kemal Dinçer bu sabah Fenerbahçe TV'de yayınlanan "Potada Fener" programının konuğuydu. Ömer Koçsan ve Mehmet Baturalp'in sorularını yanıtlayan Dinçer; yapılan transferlerden, kamp dönemine, alt yapıdan, transfer çalışmalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Kemal Dinçer'in açıklamalarını sizler için derledik:

- Coach arayışlarımızda hep Fenerbahçe Ülker'in yapısına en uygun olacağını düşündüğümüz ismi aradık. Birçok önemli antrenörle görüşmelerimiz oldu. Ancak biz Simone Pianigiani'nin bu yapıya daha uygun olduğunu düşündük ve kendisini seçtik. Simone ile hem İtalya'da hemde Türkiye'de görüşmeler yaptık. Kendisinin hedefleriyle takımın hedeflerini masaya yatırdık. Simone Pianigiani Avrupa basketbolunda önemli bir isim. Kendi teknik heyetinin yanında biz Ertuğrul Erdoğan'ın da yer alacağını belirttik. Ertuğrul Erdoğan bizim olmazsa olmazımız. Coach ile İtalya'da da görüştüler. Bu görüşmenin ardından Simone'de Ertuğrul Erdoğan'ın nasıl bir insan olduğunu gördü, daha iyi tanıdı.

- Transfer konusunda Coach Pianigiani'nin verdiği listeden bizim de istediklerimizi kadromuza dahil ettik. Romain Sato müthiş iş disiplini olan bir oyuncu. Mike Batiste çok deneyimli. Bo McCalebb ise bana göre Avrupa'nın en iyi guardı. Ancak şunu da söylemeden geçmeyelim bu üç önemli oyuncunun takımımıza gelmesinde Simone Pianigiani'nin de rolü büyük. Mesela; Romain Sato'ya CSKA çok yüksek bir ücret önermişti ancak o bizi tercih etti. Çünkü kendisini yoktan var eden, üç sezonda en zirveye çıkartan hoca Pianigiani.

- Bo McCalebb konusunda Siena'nın ilk başta istediği bonservis ücreti (1.5 milyon Euro) ile gerçekleşen rakam arasında uçurumlar var. Tabii Pianigiani'nin de bunda büyük etkisi oldu. Siena kulübüne de gösterdiği yaklaşımdan dolayı teşekkür ederim.

- Transferde yabancı bir 4 numara istiyoruz. Büyük ölçüde de sona yaklaştık. Bu hafta içerisinde son kararımızı verip 4 numara içinde düşündüğümüz yabancı transferini yapacağız ve şimdilik yabancı transferini noktalayacağız. 1-2-3numaralı bölgelerde zenginliğimiz var. Barış Ermiş, bana göre Kerem Tunçeri ile birlikte Türkiye'nin en önemli point guardı. Pianigiani ile yaptığım görüşmede "Bak bu benim transferim. Sezon içerisinde göreceksin, inanılmaz katkı verecek" dedim. Hazırlık maçlarından sonra gerek görürsek Euroleague için belki bir yabancı transferi daha yapabiliriz.

- James Gist'i bu sezon kadroda düşünmüyoruz. Menajerini de çağırıp bunu kendilerine ilettik. Gist kalmak istiyor ancak geçen sezonki performansı bizi memnun etmedi. Kendisine uygun bir takım bulursa Gist'i bedelsiz olarak bırakmak istiyoruz. Bir hafta içerisinde netleşir diye tahmin ediyorum.

- Gasper Vidmar konusunda çok düzgün bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Erman Kunter benim çok inandığım, oyuncuların gelişimine büyük katkı sağlayan bir coach. Kendisiyle de görüştüm. Bana Vidmar'ı ilk beş oynatacağını söyledi. Beşiktaş bizim ebedi dostumuz. Vidmar'ın bonservisi normalde 700.000 € ancak biz bedelsiz verdik. Vidmar bu sene Beşiktaş'ta oynadıktan sonra, biz istersek dönecek. Ancak ben Vidmar'dan umutluyum. Çok yetenekli bir oyuncu. Fakat uzun süreler alması gerekiyordu. Ülke dışından da birkaç teklif vardı ancak dışarı gönderseydik çok fazla gözümüzün önünde olamayacaktı. Şimdi Beşiktaş'ta oynayacağı oyunu görecek ve performansını daha yakından izleyeceğiz. Bu sezon uzun süreler alarak kendini gösterecektir. Sezon sonunda tekrardan aramıza katılacağına inanıyorum.

- Altyapımızdan yetişen genç oyuncularımızıda tecrübe kazanmaları için uzun süreler alabilecekleri takımlara kiralıyoruz. Berkay büyük ihtimalle Olin Edirne'ye kiralanacak. Olin'in hocasıyla görüştük. Erbil'in de süre alacağı bir takıma kiralanması için kulüp arıyoruz.

- Can Maxim Mutaf geçtiğimiz sezon kiralık olarak geçirdiği Mersin'de istediğimiz gelişmeyi gösterdi. Bu sezon bizimle birlikte kadromuzda yer alacak. Bunu kendisine de arayarak söyledim. Can'dan 2 numara olarak faydalanmak istiyoruz ancak 1 numarada da oynayabilirse, kendisine artı değer katar. Ayrıca Metecan Birsen'de bu sezon A takım kadrosunda yer alacak.

- Genç Takımımız geçtiğimiz hafta Los Angelas'ta organize edilen Adidas Nations organizasyonuna katıldı. Bu bir ilk. İlk defa ülkemizden bir Genç Takım böyle önemli bir organizasyona katılıyor. Genç oyuncualarımız için bu büyük bir tecrübe oldu. En azından kendilerine rakip olan oyuncuları gördüler. Çalışmalarını o doğrultuda daha da iyi sürdüreceklerdir. 

- Yeni transferlerimizin hepsi sorunsuz, sıcak kanlı insanlar. Hepsini aradım ayın 14'ünde yola çıkın 15'inde İstanbul'da olun dedim. Her biri itiraz etmeden "tamam" dedi. Ayrıca Sato, ben 13'ün de çıkarım yola dedi. Bu akşamüstü İstanbul'a gelecek. 

- Pilot takım uygulamasını sadece pilot takımımız olsun diye yapmak istemiyoruz. Gençlermize süre alacakalrı ve gelişimlerini sürdürecekleri tüm detayları düşünüyoruz. Ayrıca anlaşacağımız takımında yapısını ve idari kadrosunu değerlendiriyoruz. Sonuçta Fenerbahçe ismini taşıyacak bir oluşum yapacağız. Bu sene sadece Genç Erkek takımımız için bu uygulamayı devreye sokacağız. Genç Bayan takımımız için bu sene böyle bir uygulama yapmayı düşünmüyorum. Pilot takım konusuda bir hafta içerisinde netlik kazanır.

- Mirsad Türkcan ile konuştuk. O da kararını jübile yapmaktan yana kullandı. Mirsad'a kulüp içinde görev vererek yararlancağız. Ancak öncesinde 16 Eylül'de salonumuzda Mirsad için CSKA Moskova'nın katılacağı bir jübile maçı yapacağız. Mirsad, CSKA'da da oynadı ve kendisi orada çok seviliyor. Jübile maçına CSKA Moskova başkanı da katılacak. Bu maçla birlikte Türk Basketbolunda bir gelenekte başlatmak istiyoruz. Mirsad'ın 6 numaralı formasını emekli edip, salonumuza asacağız. Genç Fenerbahçe taraftarlarına Fenerbahçe'yi Fenerbahçe yapan değerleri öğretmemiz lazım. Salonumuzun bir köşesinde basketbol takımımıza emek vermiş, ter akıtmış ve bu günlere getirmiş değerli spor insanlarıyla ilgili bir köşe de yapmayı planlıyoruz. Bu gençlere Fenerbahçe tarihini öğrenme fırsatı da sağlamış olacak.

- Basketbol takımlarımızın resmi siteleriyle ilgili birçok eleştiri geliyor. Bu eleştirilere kesinlikle bende katılıyorum. Ancak bizim farklı bir alan adı ile resmi site oluşturmamız mümkün değil. Fenerbahçe'nin kurumsal kimliği altında basketbol takımlarımızın resmi sitelerinde bir takım yenilikler yapacağız. Bu konuda taraftara da teşekkür etmek istiyorum. Biz Fenerbahçe'yi 24 saat yaşarken onlar 25 saat yaşıyorlar. Takımla bu kadar ilgili olmaları bizler içinde büyük bir mutluluk.

- Salonumuza gelince bence Avrupa'nın en modern ve güzel salonuna sahibiz. Bu salonu bizlere kazandıran başta başkanımız olmak üzere Ülker grubuna da teşekkür ediyorum. Bizim en büyük artılarımızdan biri de Ülker gibi çok güçlü bir sponsorumuzun olması.Taraftarın sahaya etkisiyle ilgili çok fazla eleştiri almıştık. Gerek oyuncularımızdan gerekse taraftarlarımızdan bunun düzeltilmesi için bir talep gelmişti. Bizde bu konuda gereken adımları attık. Ateşli taraftar olarak adlandırdığımız tribün gruplarımızı sahanın daha yakınına aldık. %95 bu konudaki sorunda ortadan kalktı. Ayrıca bu sezon Bayan Basketbol Takımımız maçlarını Ülker Sports Arena'nın yanında bulunan küçük salonumuzda oynayacak. Play-off maçlarında yada derbi maçlarda büyük salonda da maç yapabilecekler.

- Kamp programımız resmi sitemizden açıklandı zaten. 20 Ağustos'ta İstanbul'da çalışmalara başlayacağız. 23-24 Ağusto gibi de Topuk Yaylası Tesislerine gideceğiz. Orada 10 günlük bir hazırlık kampı yapacağız. Topuk Yaylası'nda kampın sonlarına doğru 2 tane hazırlık maçı oynayacağız. Bizimle maç oynamaya gelen takımlarıda birer gece tesisimizde misafir edeceğiz. Ayrıca Genç Takım oyuncularımızı da bu kamp sürecinde 4 gün Topuk Yaylası'na götürmek istiyoruz. Orada A Takımla birlikte kamp yapmalarının gençlerimiz için iyi olacağını düşünüyoruz. 10 günlük kampın ardından İstanbul'a döneceğiz. 8 Eylül'de İtalya'ya gidip orada hazırlık maçları oynayıp bir de turnuvaya katılacağız. Simone'de takıma İtalya'daki kamp döneminde katılacak. Bu maçlardan biri Siena ile oynanacak. Siena yönetimin talebi üzerine böyle bir hazırlık maçı yapacağız. Ayrıca bu maç Simone Pianigiani ve Bo McCalebb'a da Siena taraftarının veda maçı olacak. Ardından 15 Eylül'de kiraladığımız özel uçakla İstanbul'a gelip 16 Eylül'de Mirsad Türkcan'ın jübile maçına çıkacağız. Daha sonrada Ankara bir turnuvaya katılıp hazırlık dönemini tamamlayacağız.

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Transfer 2012: Barış Ermiş


Fenerbahçe Ülker'de lig tamamlandıktan sonra anlaşılan ancak resmi olarak üçüncü sırada açıklanan transfer Barış Ermiş oldu. Barış hamlesi yerli oyun kurucu açısından oldukça önemli. Ancak değerlendirmelere geçmeden önce kısaca Barış'ın kariyerine göz atalım. Basketbola 1991 yılında Yeşilyurt kulübün'de başlamış ardından Efes Pilsen altyapısına transfer olmuş. Efes Pilsen altyapısında geçirdiği 5 sezonun ardından, Efes'in rezerv takımı olan Pertevniyal'de iki sezon mücadele etmiş. Pertevniyel'de geçirdiği iki sezonun ardından 2003/04 sezonunda Beşiktaş'ta forma giydi. Beşiktaş'ta geçirdiği sezonunun ardından altyapısında 5 yıl mücadele ettiği Efes Pilsen'e transfer oldu. Efes Pilsen ile 2005 yılında Türkiye Basketbol Ligi şampiyonluğu kazandı. 2006/2007 sezonuna Efes Pilsen'de başlamasına rağmen devre arası Türk Telekom'a transfer oldu. Burada geçirdiği yarım sezonun ardından ise Pınar Karşıyaka'ya gitti. Burada da bir sezon mücadele ettikten sonra tekrardan Türk Telekom ile anlaştı. 

Bu ana kadar çok dalgalanmalı geçen kariyerinde 2009/2010 sezon başı milat oldu. 2009 yılına kadar neredeyse her sezon başı takım değiştiren Barış, 2009'da transfer olduğu Banvit'te üç sezon düzenli olarak forma giydi. Orhun Ene yönetimindeki Bandırma temsilcisinde önemli rol üstlenen ve takımın bir numaralı oyun kurucusu olarak mücadele eden Barış Ermiş burada gösterdiği performans ile adını en iyi yerli oyun kurucular arasına yazdırmayı başarıp kendisini kanıtladı. 2011 yılı transfer döneminde de Fenerbahçe Ülker'den teklif almasına rağmen daha fazla süre almak istediğini belirtip Banvit ile sözleşme yenilemişti. Ancak Fenerbahçe'nin kendisinden vazgeçmemesi üzerine ve yapılan görüşmeler neticesinde bir sezon rötarlı da olsa 2012 transfer döneminde kendisini Fenerbahçeli yapan sözleşmeyi imzaladı.

Kariyerine göz attıktan sonra şimdi de Barış Ermiş'in olumlu ve olumsuz yönlerine değinelim. İlk başta da dediğimiz gibi yerli oyun kurucu transferinde çok önemli bir hamle oldu Fenerbahçe Ülker için. Ülkemizde Kerem Tunçeri'den sonra şu anda form düzeyi ve istikrarı bakımından en iyi yerli guard konumunda. Engin'in yaşadığı sakatlıkların etkisinden bir türlü çıkamaması, Ender'in istikrarsız bir grafik çizmesi Barış'ı yerli guard konusunda Kerem Tunçeri'nin ardından ikinci sıraya taşıdı. Fenerbahçe'de Banvit'te oynadığı gibi dominant bir rol üstlenmeyecektir. Takımda ikinci guard olarak oynayacak ve genelde tamamlayıcı olarak, Bo McCalebb'ı desteklemek için kenardan gelerek katkı vermeye çalışacak. Fenerbahçe Dergisi'nin Ağuston sayısında yayınlanan röportajında da; "Ben de oyun kurucu bölgesi özelinde takımdaki açıkları kapatmaya yardımda bulunmayı amaçlıyorum" demişti. Öncelikle yeni takımındaki rolünü sezon başlamadan önce bilmesi ve bu doğrultuda hazırlanması Barış için büyük artı olacaktır. En azından takıma neler verebileceğini daha doğru analiz edebilecek ve bu doğrultuda tecrübelerini aktaracaktır.

Barış'ın en büyük artılarından birisi asist özelliği. Kendisinin oynamasından çok takımı oynatmayı seven ve takımdaki arkadaşlarına skor katkısı bulmalarında destek olan çok önemli bir oyuncu. Asist yapma kabiliyeti o kadar gelişmiş bir oyuncu ki, son 3 yılda Türkiye Ligi'ni bu özelliğiyle adeta domine etti diyebiliriz. Banvit'te geçirdiği 3 sezon boyunca asist ortalamasında ligde ilk üç içerisinde yer aldı. (2011'de 1., 2012'de 2., 2010'da 3. oldu) Saha içerisinde arkadaşlarının dizilişini ve oyunu çok iyi okuyabilmesi ona bu konuda çok yardımcı oluyor. Geçtiğimiz yıl ligimizi 6.07 asist ortalamasıyla tamamlamıştı. 6.07 bir oyun kurucu için oldukça iyi bir asist ortalaması. Özellikle geçtiğimiz sezon yaşadığımız asist sıkıntımızı gidermek için Barış tam bir biçilmiş kaftan. Mücadele edeceğimiz her alanda onun vereceği asist katkılarına çok ihtiyacımız olacak. Bo McCalebb ile birlikte 1 numarada güzel işler yapacaklar.

Asist kabiliyeti dışında atletik yapısıyla da önemli bir oyuncu. Özellikle hızlı hücum sayılarında Ömer Onan ile birlikte süper ikili olacaklardır. Boş olduğunda tam sahayı çok hızlı geçen bir oyuncu. Ayrıca rakip savunmayı da dağıtabilen bir isim. Deliciliği iyi seviyede. Oyun kurucularda aranan en önemli özelliklerden biridir delicilik. Barış'ta bunu ligimizde en iyi şekilde yapan yerli guardlardan biri. Bunların yanı sıra iki sayılık basketlerde oldukça yüksek bir yüzdeye sahip. Yine geçtiğimiz sezon iki sayılık basketlerde 73.20'lik bir yüzde yakaladı. Serbest atışlarda ise %75.34'lük isabet oranına sahip.

Barış, kendine güveni yüksek olan bir oyuncu. Sahada asla pes etmeyen, maç içerisinde sorumluluk alınması gereken anlarda sorumluluk almaktan korkmayan bir isim. Bu sezonki transferilerimizle birlikte sorumluluk almaktan kormayan oyuncuların yer aldığı çok geniş bir kadromuz oldu. Banvit'te bir çok maçta izledik bu yönünü. Takımın ihtiyaçları doğrultusunda sahada herşeyini verebilen bir basketbolcu. Banvit'te bu kadar ön plana çıkmasındaki en önemli etkenlerden biri de buydu. Hücumdaki katkılarını yazdık. Bize hücum gücü olarak büyük katkıda bulunacağına inanıyoruz ama savunmada takıma neler verebilir? Savunmada takıma yapacağı en büyük katkısı takip bloklarını çok iyi yapabilen bir oyuncu olması. Boyununda (1.94) kendisine getirdiği bir avantaj ile maça iyi odaklandığında takip bloklarında oldukça büyük bir katkı verecektir takıma.

Olumlu yanlarından bahsettik. Şimdi de olumsuz birkaç özelliğine değinelim; Savunmada çok basit faul yapmaktan bir türlü kurtulamadı. Özellikle karşısında hareketli bir oyuncu gördüğünde kolay geçilmesi en önemli zaaflarından biri. Serbest atış ve iki sayılık atışlarda bulduğu başarılı yüzdeyi ne yazıkki dış atışlarda bulamıyor. Üç sayılık atışlarda çok istikrarsız bir görüntü çiziyor. Yine geçtiğimiz yılın istatistiklerinden örnek verecek olursak dış atışlarda %27.40 gibi oldukça düşük bir yüzdeyle mücadele etmiş. Ayrıca dediğim gibi karşısında hareketli bir oyuncu gördüğünde topu yarı sahaya taşımakta da büyük sıkıntı çekiyor. Fakat bu sıkıntısını Fenerbahçe'de yaşayacağını tahmin etmiyorum çünkü genellikle sahada Bojan Bogdanovic ve Emir Preldzic gibi topu rakip sahaya oldukça başarılı taşıyan oyuncularla oynayacak. Bu açığını Fenerbahçe'de pek fazla göstermeyecektir. Şüphesiz bu durum kendisi içinde bu büyük bir avantaj olacak.

Engin'in takımdan ayrılmasıyla yerli oyun kurucu olarak takıma katılabilecek en iyi oyuncuyu aldı Fenerbahçe Ülker. Şu anda Türk oyun kurucular açısından en istikrarlı oyuncu olmasıda Barış'ı diğerlerinden bir adım öne çıkartıyor. Barış; kişilik olarakta, oyunculuk olarakta Fenerbahçe'ye yakışan bir sporcu. Formamızı giydiği müddetçe bizlere çok güzel maçlar izleteceğinden eminim. Kendisine çok güveniyorum. Banvit'teki kadar göz önüne çıkmayabilir burada ama bu pasif olacağı anlamına da gelmez. Takım içerisinde Bo McCalebb gibi bir yıldız ile aynı bölgede yer alacak olması hem kendi basketbolu için hemde takıma vereceği olumlu katkıları için önemli. 2 sezondur istediğimiz bir oyuncuydu. Bu sene ailemize katıldı. Umarım taraftarın beklentilerini karşılayabilecek bir performans sergiler. Bizim bu konuda hiçbir şüphemiz yok. Bu transfer de Fenerbahçe Ülker için hayırlı uğurlu olsun.

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Fenerbahçe Ülker'in Kamp Programı belli oldu


2011/2012 sezonunu hayal kırıklıklarıyla tamamlayan Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın 2012/2013 sezonu öncesi yapacağı hazırlık maçları ve kamp programı belli oldu. Sarı-Lacivertli Ekibimiz yapmış olduğu transferler ile, yeni sezona hem lig hem de Türkiye Kupası'nda Şampiyonluk hedefinin yanı sıra Turkish Airlines Euroleague'de de Final-Four hedefiyle başlayacak. İşte Takımımızın hazırlık dönemi programı;

Transfer dönemimde takımımıza katılan yabancı oyuncular ülkemize 15 Ağustos günü gelecek. Oyuncuların sağlık kontrolleri aynı hafta içerisinde tamamlanacak. Fenerbahçe Ülker sezonu 20 Ağustos Pazartesi günü Fenerbahçe Spor Kulübü Topuk Yaylası Kamp ve Dinlenme Tesislerine giderek açacak. Bu kampa milli takımlarda görevli oyuncu ve antrenörler katılmayacak. Topuk Yaylası’nda 10 gün boyunca idmanlar devam edecek ve takım 10 günün ardından İstanbul’a dönecek.

Takımımız, çalışmalarına oynayacağı ilk hazırlık maçına kadar Ülker Sports Arena’nın yanında yer alan küçük salonda devam edecek. Ardından hazırlık maçları oynamak üzere takım 8 Eylül’de İtalya’ya gidecek. 9 Eylül 2012 Pazar günü Roma ile ilk hazırlık maçımızı oynayacağız. Roma ile karşılaştıktan sonra 12 Eylül'de Montepaschi Siena ile hazırlık maçı oynayacağız.

Siena ile yapılacak hazırlık maçının ardından 14 ve 15 Eylül tarihlerinde Sardunya’da Montepaschi Siena, CSKA Moskova ve Olympiacos'un da yer aldığı bir turnuvaya katılacağız. Ardından 15 Eylül günü kiralanan özel uçakla CSKA Moskova takımı ile birlikte İstanbul’a dönülecek ve 16 Eylül Pazar günü Ülker Sports Arena’da Mirsad Türkcan’ın jübile maçına çıkacağız. Bu maçın ardından ise; 20-22 Eylül tarihlerinde Ankara’da TED Koleji, Karşıyaka ve Buduçnost’un da yer alacağı özel bir turnuvaya katılacağız.

Bu turnuvanın ardından hazırlık maçları sürecini tamamlayıp, Spor Toto Türkiye Kupası Grup Eleme maçlarına çıkacağız. 2-3-4 Ekim’de Adana’da oynanacak olan maçlarda sırasıyla; Erdemir, Olin Edirne ve Galatasaray Medical Park ile karşılaşacağız. 4 Ekim akşamı İstanbul’a dönerek, 5 Ekim Cuma günü Ülker Sports Arena’da NBA Europe Tour kapsamında Boston Celtics ile son maçımızı oynayıp lig ve Euroleague maçlarının başlamasını bekleyeceğiz. Euroleague'de ilk maçımıza 11 Ekim'de kendi sahamızda Khimki karşısında çıkacağız. Beko Basketbol Ligi’nde 2012-2013 sezonu 13 Ekim 2012 tarihinde oynanacak karşılaşmalarla başlayacak.

Kronoloji:

- 15 Ağustos 2012: Yabancı oyuncular İstanbul’a gelecek. Sağlık kontrolleri yapılacak.
- 20 Ağustos 2012: Yeni sezon hazırlıklarına Ülker Sports Arena'da yapılacak antrenmanlar ile başlanacak. Ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Topuk Yaylası Kamp ve Dinlenme Tesislerine gidilerek çalışmalar burada devam edecek.
- 31 Ağustos 2012: Fenerbahçe Spor Kulübü Topuk Yaylası Kamp ve Dinlenme Tesisleri'nden İstanbul'a dönülecek.
- 9 Eylül 2012: Takımımız İtalya’da Roma ile ilk hazırlık maçını oynayacak.
- 12 Eylül 2012: Montepaschi Siena ile bir hazırlık maçı yapılacak.
- 14-15 Eylül 2012: Sardunya’da CSKA Moskova ve Olympiacos ile birer hazırlık maçı yapılacak.
- 16 Eylül 2012: Fenerbahçe Uluslararası Spor Kompleksi Ülker Sports Arena’da Mirsad Türkcan’ın jübile maçında CSKA Moskova ile bir maç yapılacak. Mirsad Türkcan bu maç ile birlikte basketbol kariyerini sonlandıracak ve forması olan 6 numara emekli edilecek.
- 20-22 Eylül 2012: Ankara’da düzenlenecek özel turnuvaya katılınacak.
- 2-3-4 Ekim 2012: Spor Toto Türkiye Kupası Grup Eleme maçlarında, Adana’da; Erdemir, Olin Edirne ve Galatasaray M.P ile karşılaşılacak.
- 5 Ekim 2012: NBA Europe Tour kapsamında Ülker Sports Arena’da Boston Celtics ile bir maç yapılacak.
- 11 Ekim 2012: THY Euroleague'de ilk hafta maçında BC Khimki ile Ülker Sports Arena'da karşılaşacağız.
- 13 Ekim 2012: Beko Basketbol Ligi 2012/2013 sezonu başlayacak.

Ramazan Ayı'nda Bir Çocuğumuzu da SEN Güldürmek İster misin?


LÖSEV, Türkiye genelinde yaklaşık olarak 11.500 lösemili aileye mutluluk kolileri dağıtıyor.

Vakıf, zorlu tedavi sürecinden geçen lösemili ve kanserli çocukların moral kazanmaları için Türkiye’nin dört bir yanında Ramazan’da iftar yemekleri de düzenleyerek yüzlerce aileye ulaşıyor. Eğer sen de bir koli mutluluk armağan etmek istersen farklı paketlerdeki yardım seçeneklerinden en uygununu seçip bu kutsal ayda desteğini gösterebilirsin.

Detaylı bilgi için www.losev.org.tr sitesi veya www.facebook.com/losev0660 Lösev Facebook sayfasını ziyaret edebilirsin. Lösev’i Twitter’da da @losev1998 hesabından takip edebilir, #LosevHayatVerir hashtag’i ile paylaşımlarınla destekleyebilirsin.

 
Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.

9 Ağustos 2012 Perşembe

Euroleague'de transfer hareketliliği sürüyor

Turkish Airlines Euroleague'de 2012/2013 sezonunda mücadele edecek olan takımlarda transfer çalışmaları son sürat devam sürüyor. Önümüzdeki sezon Euroleague'de başarılı olmayı hedefleyen takımlardaki coach değişikliklerini ve transferi sizler için derledik.

İşte transfer olan yeni oyuncular ve baş antrenörlerin listesi:

ALBA BERLİN
- Nathan Peavy
- Zach Morley
- Vule Avdalovic
Coach: Sasa Obradovic

ANADOLU EFES
- Jordan Farmar
- Jamon-Alfred Lucas
-  Semih Erden
- Birkan Batuk
Coach: Oktay Mahmuti

ASSECO PROKOM GDYNİA
- Mateusz Ponitka
- Lukasz Koszraek
Coach: Kestutis Kemzura

BC KHİMKİ MOSKOW REGİON
- James Augustine
- Petteri Koponen
- Kelvin Rivers
- Paul Davis
Coach: Rimas Kurtinaitis

BEŞİKTAŞ
- Cevher Özer
- Muratcan Güler
- Patrick Christopher
- Tutku Açık
Coach: Erman Kunter

BROSE BASKETS BAMBERG
- Teddy Gibson
- Bostjan Nachbar
- John Goldsberry
- Karsten Tadda
- Anton Gavel
- Maik Zırbes

CAJA LABORAL VİTORİA
- Taylor Rochestie
- Fabien Causeur
- Tibor Pleiss
- Andres Nocioni

CEDEVİTA ZAGREB
- Predrag Suput
- Marko Tomas
- Goran Suton
- Luksa Andric
- Bracey Wright
Coach: Bozidar Maljkovic

CSKA MOSKOVA
- Sonny Weems
- Aleksey Zozulin
- Drew Nicholas
- Vladimir Micov
- Zoran Erzeg
- Aaron Jackson
Coach: Ettore Messina

EA7 EMPORİO ARMANİ MİLANO
- Rok Stipcevic
- Gianluca Basile
- David Chiotti
- Richard Hendrix
- Keith Langford

ELAN CHALON-SUR-SAONE

FC BARCELONA REGAL
- Marko Todorovic
- Sarunas Jasikevicius
- Alejandro Abrines
- Nathan Jawai
- Ante Tomic

FENERBAHÇE ÜLKER
- Lester Bo McCalebb
- Mike Batiste
- Barış Ermiş
- Romain Sato
Coach: Simone Pianigiani

LIETUVOS RYTAS VILNIUS
- Deividas Dulkys
- Dejan Ivanov
- Leon Radosevic
- Janis Blums
- Nemanja Nedovic

MACCABI ELECTRA TEL AVIV
- David Logan
- Moran Roth
- Nik Caner-Medley
- Ricky Hickman
- Giorgi Shermadini
- Pops Mensah-Bonsu

MONTEPASCHİ SİENA
- Marcelus Kemp
- Viktor Sanikidze
- Daniel Hacket
- Bobby Brown
Coach: Luca Banchi

OLYMPİACOS PİRAEUS
- Stratos Perperoglou
- Dimitrios Mavroeidis
Coach: Georgios Bartzokas

PANATHİNAİKOS ATHENS
- Vasilis Xanthopoulos
- Jonas Maciulis
- Roko Leni Ukic
- Andy Panko
- Sofoklis Schortsanitis
- Michael Bramos
Coach: Argyris Pedoulakis

PARTİZAN MT:S BELGRAD
- Dejan Musli
- Djordje Gagic
- Leo Westermann
- Davis Bertans
Coach: Dusko Vujosevic

REAL MADRİD
- Rudi Fernandes

UNİCAJA MALAGA
- Earl Calloway
- Txemi Urtasun
- Marcus Williams
Coach: Jasmin Repesa

UNION OLİMPİJA
- Dylan Page
- Teemu Rannikko
- Aron Baynes
- Drazen Bubnic
- Dominic Waters

ZALGIRIS KAUNAS
- Rimantas Kaukenas
- Darjus Lavrinovic
- Tremmel Darden
Caoch: Joan Plaza

*** Bu listede 9 Ağustos 2012 tarihine kadar yapılan transferler belirtilmiştir.

7 Ağustos 2012 Salı

Spor Toto Türkiye Kupası'nda maç tarihleri açıklandı

Spor Toto Erkekler Türkiye Kupası Grup Eleme maçlarının kura çekimi hatıralayacağınız üzere geçtiğimiz hafta yapılmıştı. Kuranın ardından federasyon yetkilileri ve kuüp temsilcilerinin yapacağı görüşme neticesinde grup maçlarının oynanacağı tarihler belirlenecekti. Kura çekiminin yapıldığı 3 Ağustos Cuma günü tüm temsilcilerle, federasyon yetkilileri görüşme yapmış ve A, B ve C gruplarının fikstürü belirlenmişti. Ancak Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızında yer aldığı D Grubu'nda maçların oynanacağı tarihler konusunda bir anlaşma sağlanamamıştı. 

Gerekçe olarakta; Paris'te turnuvaya katılacak ve Türkiye'ye 1 Ekim'de dönecek olan Galatasaray, Türkiye Kupası grup maçlarının 2 Ekim'de başlamasını istemiyordu. 5 Ekim'de Boston Celtics'i ağırlayacak olan ve 11 Ekim'de BC Khimki ile Euroleague karşılaşmasına çıkacak olan Fenerbahçe Ülker cephesi ise maçların 7-8-9 Ekim tarihlerinde oynanasına karşı çıkmıştı.

Ancak her iki kulüp temsilcilerinin de katılımıyla bugün yapılan son görüşmede Fenerbahçe Ülker cephesinin istediği oldu ve maç programı istenildiği şekilde açıklandı. Adana'da düzenlenecek olan D Grubu müsabakaları 2-3-4 Ekim tarihlerinde oynanacak. Müsabakaların saatleri ise yayıncı kuruluşun belli olmasından sonra açıklanacak.

Takımımızında mücadele edeceği D Grubu'nda maç programı aşağıdaki şekilde oluştu:

2 Ekim Salı
Galatasaray Medical Park – Olin Edirne
Fenerbahçe Ülker – Erdemir

3 Ekim Çarşamba
Erdemir – Galatasaray Medical Park
Olin Edirne – Fenerbahçe Ülker

4 Ekim Perşembe
Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe Ülker
Erdemir – Olin Edirne

Bu konuyla ilgili düşüncelerimi de paylaşmak istiyorum. TBF liglerde gelecek sezonların planlamalarını ne yazık ki çok geç yapıyor. Kulüpler hazırlık turnuvalarının takvimlerini belirledikten sonra TBF kura çekimlerini yapıyor. Bu da doğal olarak kulüplerle, federasyonun oynanmasını istediği tarihler arasında bir uyuşmazlığa sebep oluyor. TBF'nin asıl görevlerinden biride her sezon başı gelecek sezonun planlamasını yapmak ve bu planlama doğrultusunda kulüpleri bilgilendirmek. Kulüpler bu bilgilendirme ışığında hazırlık programlarını ayarlamış olsa böyle bir sorunla karşılaşılmayacak. Umarım TBF bundan iyi bir ders alır ve gelecek sezonlarda kura çekimlerini ve planlanan tarihleri daha erken açıklar.

Transfer 2012: Mike Batiste




Fenerbahçe Ülker’in resmi olarak açıkladığı ikinci transferi; Michael James Batiste oldu. Şu anda Avrupa Basketbolu’nda önemli bir yere sahip olan Amerikalı Basketbolcu’nun kariyeri ilk başlarda pekte istenildiği gibi gitmemiş.  Batiste basketbola Wilson Lisesi’nde başlamış. Lise eğitiminin ardından ise mezun olacağı ve ilk sene hariç (İlk senesinde Long Beach Koleji’nde okudu) son 3 senesini geçireceği Arizona State’te kolaj kariyerini tamamladı. Arizona State’de skor üretmeyi seven ancak bunun yanı sıra diğer kategorilerde de takımına katkı sağlayan bir oyuncu profili çizmiş. Kolej kariyerinin ikinci senesinde PAC-10 (Pasifik 10 Konferansı) blok krallığı ve son senesinde PAC-10 en iyi beşine seçilmiş. 2000 yılında girdiği draftta işler istediği gibi gitmeyince Batiste’de genç yaşında Avrupa’nın yolunu tuttu. Avrupa kariyerine Belçika’nın Charleroi takımında başlayıp ilk sezonunun ardından Avrupa’nın en iyi liglerinden biri olan İtalya’nın yolunu tuttu. Biella formasıyla İtalya liginde mücadele ettikten sonra 2002 yılında NBA şansını kullanmak istedi ve Memphis ile anlaştı. Takıma kenardan gelerek katkı sağlamaya çalıştı ve sezonu 16.6 dakika, 6.4 sayı ve 3.4 ribaund ortalamaları ile tamamladı.

NBA’de beklediği başarıyı yakalayamaması üzerine ertesi yıl büyük bir patlama yapacağı ve adını tüm dünyaya duyuracağı Panathinaikos ile anlaştı. Panathinaikos’ta dört numara olarak oynamaya başladı. Obradovic’in oyun sisteminde tam 9 sene takımın kemik omurgasını oluşturan kritik bir rol üstlendi. Panathinaikos pota altında akla gelen en önemli isim olmayı başardı. Panathinaikos kariyerinde 2004-2011 arası ardarda tam 8 lig şampiyonluğu, 2005-2009 arası ardarda 5 toplamda 6 lig kupası kazandı. Pana’nın ezeli rakibi Olimpiakos’a karşı kurduğu büyük üstünlükte önemli bir paya sahip oldu. 2010 yılında da bireysel bir başarıya imza atarak Yunan Ligi’nin MVP’si seçildi. İstikrarlı oyununu sadece Yunan Ligi’nde değil Avrupa’nın En büyük basketbol organizasyonu olan Euroleague’de de sürdürdü.  Bu ligde tam 9 sezon üst düzey basketbol oynayarak, istikrarlı oyununun meyvelerini topladı. Final-Four’un müdavimlerinden olan Panathinaikos ile 3 kez Avrupa’nın En Büyüğü olma başarısını yakaladı. Bireysel olarakta bu lige damgasını vurdu. 2011’de Euroleague’in En iyi takımına seçildi. Geçtiğimiz sezon ise yine Euroleague’in En iyi 2. takımına seçilerek Avrupa Basketbolu’ndaki yerini ve önemini adeta tekrardan haykırdı. Ve 2012 transfer döneminde kendisini Fenerbahçe Ülkerli yapan bir yıllık sözleşmeye imza attı. Basketbol kariyerini iki uzun paragrafa dahi zor sığdırdığımız Mike Batiste’in şimdide artılarını ve eksilerini değerlendirelim:

Mike Batiste’den bahsediyorsak eğer ilk önce fiziğinden başlamamız gerekir. İri vücuduna rağmen bir uzun basketbolcu için inanılmaz derecede atletik bir oyuncu. Tam sahayı birçok uzuna oranla daha hızlı geçiyor. Ayrıca hücumda pota altındaki hareketliliği ile çok kolay adam eksiltebilir. İzlediğimiz hemen hemen her maçında kendisini arkadan alan bir oyuncudan göz açıp kapatıncaya kadar sıyrılıp pota altında kendisine boş pozisyon yarattığını görebiliriz.

Alçak post ve orta mesafede durdurulamaz bir hücum potansiyeli var. Tüm Euroleague kariyeri boyunca %60’lık inanılmaz iki sayı isabet yüzdesiyle oynamış bir oyuncudan bahsediyoruz. Hücum yönü dışında savunmada da takımına büyük katkı sağlayan bir oyuncu. İri yapısı ve güçlü fiziği sayesinde pota altı savunmasında birçok uzun oyuncuya zor anlar yaşatabilir. Oyuna iyi odaklandığında blok tehdidi ve ribaund alma potansiyeli yüksek olan bir isim.

35 yaşında olmasına rağmen sahada herşeyini verebilecek bir oyuncu. Pes etmeyen yapısı, sahadaki savaşçılığıyla takım arkadaşlarını ateşleyebilecek, onları oyunun içine sokabilecek bir isim. Ben bu özelliklerini Mirsad Türkcan’a çok benzetiyorum. Jübilesini yapacak olan Mirsad’ın yerine onun sahada ortaya koyduğu hırsı yaşatacak, takımı ateşleyecek ve kendini asla rakipten  sakınmayan bir oyuncu geldi. Biz Türk taraftarların izlemekten ve takımımızda yer almasından mutluluk duyacağımız bir isim. Bizler için önemli olan mücadeleci ruhu; Mirsad’tan devralarak taşıyacak Batiste. Ayrıca şunuda unutmayalım; kendisi perdelerin efendisidir. Pick&Roll deyince akıllara gelen yegane oyunculardan biridir. Takımımızda uzun süredir doğru düzgün göremediğimiz Pick&roll hücumları bu sene Bo McCalebb ve Batiste ikilisi sayesinde sıkça göreceğiz. Son yıllardaki en büyük eksikliğimiz olan bu hücum setinde bu sene o arzulanan başarıyı yakalarız. Umarım takımın genç uzunları Oğuz ve Berkay, Batiste’den biraz Pick&roll hücum etmeyi öğrenirler. Çünkü bunu Batiste’den başka öğretebilecek çok az becerikli oyuncu vardır.

Bu kadar çok şeyden bahsetmişken “bu adamın hiç olumsuz yönü yok mu?” demeyin. Tabi ki de var ama bu asla oyunuyla alakalı bir unsur değil. Sadece kişilik olarak biraz agresif bir oyuncu. Geçmiş yıllarda Obradovic’le bile ufak tarzda sorunlar yaşamış olması akıllara “acaba?” sorusunu getirebilir. Ama ben Pianigiani ile bu bir sezonluk periyotta herhangi bir sıkıntı yaşayacağını pek zannetmiyorum. Artık Batiste o eski dönemlerinden daha olgun bir oyuncu. Yaşının getirdiği bir ağırlık  ve olgunluk muhakkak var. Hoca veya takımdaki herhangi bir oyuncuyla bu tarzda diyaloglardan uzak duracaktır.

Batiste gerek kariyeri, gerek oyunculuğu ile Fenerbahçe Ülker’e gelmiş en önemli Amerikalı oyunculardan biri. Henüz sırtına çubukluyu giymemiş olsa bile, sezon içerisinde takıma neler katabileceğini bizlere az çok hissettiren bir oyuncu. Ben Batiste’in takıma büyük yarar sağlayacağını ve Fenerbahçe Ülker’in hedeflediği başarılara yürümesinde çok kilit bir rol üstleneceğini düşünüyorum. Yaşı nedeniyle asla bir tereddüdüm yok. Aksine yaşının getirdiği olgunluk ve tecrübe ile bizlere güzel bir sezon yaşatacaktır. Şansı bol olsun. Takımımıza hayırlı olsun.

3 Ağustos 2012 Cuma

Spor Toto Türkiye Kupası'nda kuralar çekildi

Beko Basketbol Ligi’nde 2012-2013 sezonunda yer alan 16 takımın 4 farklı grupta mücadele edeceği Spor Toto Erkekler Türkiye Kupası Eleme Turu’nun kura çekimi gerçekleştirildi. 

Spor Toto Erkekler Türkiye Kupası’nda 4 farklı grupta oynanacak maçlara Adana, Elazığ, Kocaeli ve Manisa şehirleri ev sahipliği yapacak.

Torbalar, geçtiğimiz sezon ligde normal sezon sıralamasına göre belirlendi. Fenerbahçe Ülker normal sezonu beşinci sırada tamamladığı için kuraya ikinci torbadan katıldı. Fenerbahçe Ülker'i kurada "Takım Menajerliği" görevine yeni getirilen Serdar Apaydın temsil etti.

Düzenlenen kura çekiminde gruplar ve bu gruplarda maçların oynanacağı iller şöyle oluştu:

A. GRUBU (Elazığ)
Anadolu Efes - Pınar Karşıyaka - Mersin Bşb. - Royal Halı Gaziantep Bşb.
B GRUBU (Kocaeli)
Beşiktaş - Aliağa Petkim - Hacettepe Üniv. - Antalya Bşb.

C GRUBU (Manisa)
Banvit - Tofaş - Türk Telekom -  TED Ankara Kolejliler

D GRUBU (Adana)
Fenerbahçe Ülker - Galatasaray Medical Park - Erdemir - Olin Edirne

Fenerbahçe Ülker'in yer aldığı D Grubu'nda maç programı şöyle oluştu:

1. Gün:
Fenerbahçe Ülker - Erdemir
Galatasaray Medical Park - Olin Edirne
2. Gün:
Fenerbahçe Ülker - Olin Edirne
Galatasaray Medical Park - Erdemir
3. Gün
Fenerbahçe Ülker - Galatasaray Medical Park
Erdemir - Olin Edirne

Spor Toto Türkiye Kupası Eleme Grubu müsabakalarının tarihi ve maçların saatleri daha sonra açıklanacak.

2 Ağustos 2012 Perşembe

Transfer 2012: Romain Sato


Transfer dönemi başlayalı epey zaman oldu. Takımımıza şu anda yeni coach olarak Siena'dan Simone Pianigiani, Panathinaikos'tan Mike Batiste ve Romain Sato ile Banvit'ten Barış Ermiş 2012 transfer döneminde katılan isimler oldular. Bugün yarında Bo McCalebb resmi olarak açıklanacaktır. Transferlerin bitmesiyle birlikte değerlendirmelere başlamak istiyordum fakat bu sürecin sonlanması için önümüzde daha epey zaman olduğu için şimdiye kadar tamamlanmış transferlerin değerlendirmelerini ikişer gün arayla yazmaya karar verdim. 

Bu yazı dizisinede ilk olarak Romain Sato ile başlamak istiyorum. Çünkü resmi olarak ilk açıklanan transferimizdi. Öncelikle kariyerinden bahsedelim. Orta Afrikalı oyuncunun basketbolla tanışması lise eğitimini Amerika'da almasıyla başlamış. Kolej kariyerinin ardından 2004 NBA Draft'ında San Antonio Spurs tarafından draft edildikten sonra bir sezon NBA'de forma giydi. Bu sezonunda pek parlak görüntü vermeyince NBA macerasını neredeyse başlamadan sonlandırıp Avrupa'ya adım attı. İtalya 2. Lig takımlarından Sicc Cucine Jesi'ye transfer olan Sato burada gösterdiği performans ile Barcelona'ya transfer oldu. Ancak Barça macerasıda kısa süren Sato, asıl patlama yapacağı yere yani Montepaschi Siena'ya 2006-2007 sezonu başında geldi. Pianigiani yönetimindeki Siena'da adeta yıldızlaşan Sato ortaya koyduğu basketbol ile de Avrupa'da saygın bir yer kazanmayı başardı. 4 sene forma giydiği Siena'da 4 Lig şampiyonluğu sevinci yaşarken bireysel olarakta 2009 İtalya Süper Kupa MVP'si ve 2010 İtalya Ligi MVP'si olmayı başardı. Siena'da göz dolduran performansı ile 2010 yılı transfer döneminde Panathinaikos'a transfer olan Sato burada 2 sezon boyunca 1 Yunan Ligi, 1 Yunanistan Kupası ve 1 Euroleague şampiyonluğu sevinci yaşadı. 2012 transfer döneminde ise Fenerbahçe Ülker'e 2 yıllık kontrat imzalayarak transfer oldu.

Romain Sato, sezona yeni yapılanma ile giren ve coach olarak takımın başına Simone Pianigia'nin getirildiği Fenerbahçe Ülker'de resmi olarak açıklanan ilk transfer oldu. Aynı zamanda Avrupa basketbolunda da ses getiren bir adımdı bu. Sato, günümüz basketbolu için çok önemli bir isim. Komple bir oyuncu olarak adlandırdığımız ve oyunun her iki yönünü iyi oynayabilen, sorumluluk alınması gereken zamanlarda bu sorumluluğu almaktan kaçınmayan, takım için sahada herşeyini verebilecek bir oyuncu. Az önce kariyerinde de bahsettiğimiz gibi Avrupa Basketbolu'nun önemli kulüplerinde forma giymiş, bu liglerde ve Euroleague'de şampiyonluklar kazanmış çok tecrübeli bir isim.

Sato, Simone Pianigiani'nin oyun planı için adeta biçilmiş kaftan. Pianigiani rakibe baskıyı seven ve savunmada üst düzey sertlik isteyen bir antrenör. Pianigiani'nin takımının en büyük özelliği her zaman sistem takımı olması olmuştur. Bu doğrultuda da her zaman kafasındaki oyun sistemine uyan karakterli oyuncuları alır. Sato'da bu oyunculardan biri. İnanılmaz bir savunmacı. Birebir savunmada kolay kolay adam geçirmez. Uzun kolları ve atletik yapısıyla rakip oyuncuyu bezdiren ve top çalma kabiliyeti yüksek olan bir oyuncu. Geçtiğimiz sezon başı NBA'de lock-out varken takıma katılan Thabo Sefolosha'ya benzetiyorum savumasını ve oyununu. Gerçekten Sato'nun savunduğu oyuncu için 40 dakika oldukça zor geçiyor. Avrupa'da kendini ispatlamasında büyük rol oynayan Pianigiani ve onun sisteminde tekrardan yer alacak olması Sato için önümüzdeki iki sezonun oldukça başarılı geçeceğinin sinyalleri gibi.

Dedik ya atletik özellikleri iyidir diye. Bu özelliğinden en iyi şekilde yararlanmasını bilen bir oyuncu. Uzun kollarınında yardımıyla ribaund konusunda da oldukça başarılıdır. Boyuna göre iyi zıplayabilen bir basketbolcu. Ayrıca sahayı hızlı geçmede de bu atletik özelliklerini fazlasıyla kullanıyor. Geçtiğimiz sezon çok aradığımız rakip alanda baskıyı Bo McCalebb ile birlikte çok iyi yapacaklarına inanıyorum. 

Bu fiziksel özelliklerinin dışında tam bir takım oyuncusudur. Topu alıp elinde uzun süre tutmayı sevmez. Oyuın içi setlerde kendisine ne görev verilmişse en iyi şekilde yapmaya çalışır. Hücum opsiyonları da gerçekten gelişmiş bir basketbolcu. Boş kaldığında ciddi bir üç sayı tehtidi vardır. Uzun kolları sayesinde potaya korkusuzca gidebilir. Ayrıca potaya sırtı dönük oyununu da son yıllarda oldukça fazla geliştirdi. En büyük sorunu şutlarında bazen istikrarsız olmasıdır. Gününde olmadığı zaman fazla şut kaçırır. Hücumdayken rakip takım coachları tarafından kendisi için en çok alınan önlem Sato'nun geçiş için sol koridorunu kapatmalarıdır. Çünkü sağ eliyle neredeyse hiç top sürmez ve kendi hücumunda asla zorda kalmadıkça sağdan hücum etmez. Sol kolunu çok daha iyi kullanır. Bu zayıf noktası özellikle Euroleague seviyesindeki coachlar tarafından kendilerine bir avantaj yaratmak için kullanılır ama unutulmamalıdır ki Pianigiani'nin oyun sisteminde bu zayıf noktasını kapatabilecektir.

Romain Sato transferi Fenerbahçe Ülker için çok önemli bir hamle oldu. Artıları, eksilerinden çok daha fazla olan bir oyuncu. Yüksek bir Euroleague tecrübesine sahip bir isim. Avrupa'da önemli liglerde, önemli derbilerde ve son derece kritik maçlarda forma giymiş bir isim. Fenerbahçe Ülker'in hem savunmasına hem de hücumuna çok şeyler katacağı kesin. Sato'ya Fenerbahçe forması altında başarılar diliyorum. Yapılan transferler ile Fenerbahçe Ülker'in bu sezon Avrupa'da da ses getirecek bir takım olacağına da inancım tam. Hayırlı olsun.

** Bu yazıyı yazarken resmi açıklamada geldi. Bo McCalebb 3 yıl boyunca Fenerbahçe Ülker forması giyecek. Hayırlı olsun.

1 Ağustos 2012 Çarşamba

Basketbolda Genç Yetenekler Keşfediliyor!


Basketbol benim için bir tutku ve bu tutkumu herkes görmeli diyorsan; Nike senin için burada...

Basketbolda sıkı bir rakip olduğunu ve kazanmayı herkesten çok istediğini biliyoruz. İyi oynuyorsun, kendine güveniyorsun ve hayallerindeki basketbolcular gibi büyük oynamak istiyorsun...

Basketbol tutkun için yapman gerekenler 3 ayrı şehirde yapılacak seçmelere katılarak, kendini basketbol dünyasına kanıtlamak. Sinan Güler gibi tutkunu içinde hisset, mücadele et ve oyununu herkese göster,  sadece profesyonel basketbolcuların tecrübe ettiği Amerika hayaline bir adım daha yaklaş.

Yeteneklerini herkesle paylaşıp beğeni toplamak istemez misin? Şut at, turnikeye çık ve top hakimiyetini video ve fotoğrafla kanıtlayıp kendi sesinle profilinde yayınla, arkadaşlarınla anında paylaş.

Hayal ettiklerin için seni burada bekliyoruz: http://www.facebook.com/nikebasketballturkiye/app_328774483875994

 

Bir bumads advertorial içeriğidir.