31 Mayıs 2012 Perşembe

Euroleague'de mücadele edecek takımlar açıklandı


Turkish Airlines Euroleague'de 2012/2013 sezonunda mücadele edecek takımlar açıklandı. Euroleague'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada önümüzdeki sezon Euroleague'de mücadele edecek takımlar lisans kategorilerine göre duyuruldu. Ülkemizden A lisansına sahip olan Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes'in yanı sıra Beşiktaş Milangaz B lisansı alarak önümüzdeki sezon Euroleague gruplarına direkt katılma hakkı elde etti. Geçtiğimiz sezon Euroleague'de mücadele eden Galatasaray Medical Park ise bu sezon listede yer almadı.

Euroleague'in açıkladığı ve A Lisansına sahip 14 takım şöyle:


*Lottomatica Roma'nın 2011/12 sezonunda en düşük puana sahip takım olması nedeniyle lisansının iptal edilip edilmeyeceği Euroleague yönetiminin yapacağı toplantı sonunda kesinleşecek.

Kendi liginde ve uluslararası arenada aldığı sonuçlar neticesinde B lisansı almaya hak kazanan takımlar ise şöyle:


* Adriatik Ligi'ndeki takımlardan; Adriyatik Ligi + Ulusal Lig + Avrupa turnuvalarında en iyi puana sahip takımlar seçilecektir.

Tüm B Lisansları Euroleague Ülke Sıralaması göre tahsis edilecektir.
B lisansında adı geçen takımlardan A lisansı sahibi olanlar direkt katılacağından, sıralamada aynı ülkeden sıradaki takım alınacaktır.
Bir B Lisansı Euroleague Eleme Turlarından gelecek takıma ayrılmıştır.
Son EuroCup şampiyonu BC Khimki Moscow Region'a da C lisansı verilmiştir. Khimki Euroleague'den B Lisansı kazandığı için EuroCup'tan elde ettiği C Lisansı, gruplara direkt katılmak için wild card oluyor. 

Bayan Voleybol Takımımızın karşılaştığı skandal bir uygulamanın ardından Fenerbahçe Ülker için de aynı senaryo tekrarlanır mı diye çok konuşuluyordu. Bu açıklanan liste ile içimize su serpildi. Aslında bakacak olursak A lisansı sahibi takımların lisansları 3 yıllık oluyor. Bizim ve Efes'in gelecek sezon bu lisansları bitiyor. Önümüzdeki sezonun ardından tekrardan lisans dağıtımları yapılacak. Aslında bu sezonda bizim direkt katılacak olmamız kesindi ancak Bayan Voleybol Takımımızın maruz kaldığı uyguluma biraz olsun aklımıza "Acaba?" sorusunuda getirmedi değil. Neyseki Euroleague'in statüsü farklı. Kulüpleri başarı durumlarına göre değerlendiriyorlar. Fenerbahçe Ülker gelecek sezonda Turkish Airlines Euroleague'de mücadele edecek. Euroleague'de ve kendi ligimizde başarılı olmak içinde transfer çalışmaları devam ediyor. İlk önce hocanın açıklanması bekleniyor. Benim kişisel görüşüm takımın başına geçecek olan hocanın Yunanistan Final serisindeki iki coachtan biri olacağı yönünde. Bakalım ilerleyen günler bize neler gösterecek..

Son olarakta Beşiktaş Milangaz'ı bu sezonki başarılarından ötürüde kutlarım. Gelecek yıl Euroleague'de de ilk defa mücadele edecekler. Kendilerine başarılar diliyorum.

26 Mayıs 2012 Cumartesi

Hakkını helal et Aydın Hocam


İki sezondur Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın Genel Koordinatörlüğü görevini sürdüren Aydın Örs, bugün görevinden istifa etti. Aydın Hoca, istifa ettiğini yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. 

Yazılı açıklamasında, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın önerisiyle iki yıl önce Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı Koordinatörlüğü görevini üstlendiğini hatırlatarak, ''Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı'nın sorumlularından biri olarak, yaptığım değerlendirmeler sonucunda, yeni seçilen yönetim kurulumuzun göreve başlayacağı bugünlerde, kendilerine yeniden yapılanma ve önlerini açma bağlamında fırsat yaratmak amacıyla bu onurlu görevden ayrılma kararı vermiş bulunmaktayım'' ifadelerini kullandı.

Aydın Örs, açıklamasının sonunda görev yaptığı süre boyunca kendisini destekleyenlere teşekkür ederek, şunları kaydetti: ''Son olarak başkanımız Aziz Yıldırım ve yöneticimiz İlhan Ekşioğlu'nun en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşması ve yeni sezonda kulübümüzün bütün branşlarda başarılı olmasını yürekten dilerim.''

Bu gelişmeyi değerlendirecek olursak; Bir sene önce takım zaferden zafere koşarken Aydın Örs'ün başında olduğu bu organizasyon göz dolduruyordu. Rakiplerimizi imrendiriyordu. Hatta Anadolu Efes'te geçtiğimiz sezon bizim gittiğimiz yoldan gidip Teknik Koordinatörlük görevine Çetin Yılmaz'ı getirmişti. Herkesin övgüyle bahsettiği Aydın Örs'ün liderliğindeki bu organizasyon, kötü geçen bir sezonla yerden yere vurulmaya başlandı ve gelinen noktada fatura Aydın Örs'e kesildi. Öncelikle insanların şunu anlaması lazım; Bu ülkede Aydın Örs'ün olmadığı hiçbir yapılanmaya güçlü diyemeyiz. Aydın Örs bir semboldür. Türk Basketbolundaki yeri, bilgi ve birikimi ile bu ülkeye basketbolu sevdiren adamdır. Ve her zamanki gibi kendi değerlerimizi yok ediyoruz. Aydın Örs Türk Sporundaki pis ve kahpe düzene uymayan ve bu ülkedeki sportif zihniyete fazla bir figür. Sürekli ayağının kaydırılmasının sebebide bu zaten. Dürüst, namuslu, sporun evrensel değerlerini benimsemiş, ahlaklı, rakibine saygılı... İşte bizim spor anlayışımızla bağdaşmayan ne kadar özellik varsa hepsine sahip Aydın Hoca.. Bu da onun basketbol camiasında istenmemesinin en büyük nedeni. 100. yılda bize kazandırdığı şampiyonluğun ardından gönderilmesi ve bugün istifa etmesi Aydın Hoca'ya yapılan iki büyük vefasızlık oldu. Fenerbahçe hep kendi değerlerine sahip çıkan, vefa duygusu gelişmiş bir kulüp olmakla övünürdü. Hepimiz bu özelliğimizle gururlanırdık. Ancak Aydın Hoca'ya üst üste iki kez yapılan bu vefasızlık Fenerbahçe'ye yakışmadı. Sırf yönetici egoları yüzünden adam gibi adam bu camiadan kopartıldı.  

Yazıklar olsun bu kararı Aydın hocaya aldıranlara, bu istifayı kabul edenlere, bu istifayı sinesine çeken taraftarlara.. Hakkını helal et Hocam..

Damir Mrsic'in de takımdaki görevinden ayrılacağı konuşuluyor. Mrsic hafta içi Metris'te başkan ile görüşecek ve kararını bu görüşmenin ardından alacak. Bakalım yeni günler bize ne tür gelişmeleri beraberinde getirecek.

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Nedim Karakaş: "Mirsad'a jübile teklif etmeyiz"


Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızın Şube Direktörü Nedim Karakaş, son zamanlarda sosyal medyada çok sık gündeme getirilen konular hakkında açıklamalarda bulundu. Nedim Karakaş, Hürriyet Gazetesi'nden Ali Can Yaycıl'a verdiği kısa röportajda Mirsad Türkcan'a önerileceği iddia edilen jübile teklifine ve Kaya Peker'in takımdaki geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Nedim Karakaş'ın kısa röportajı şöyle:

Antrenör belirsizliğinde son durum nedir?
Yeni yönetim daha yeni göreve başladı. Bugün - yarın mazbatalar alınır, görev dağılımları tamamen yapılır. Antrenör değişikliği ile ilgili son durumda gelecek hafta kesinleşir. Neven Spahija ile yollarımızın ayrılması da elimizdeki ihtimallerden biri.

Mirsad Türkcan'a jübile teklifi yapıldı mı?
Mirsad'a teklif falan yapmadık, yalan haber. Kendisi bırakacak olursa bırakabilir, biz Mirsad Türkcan'ın basketbolu bırakmasını istemeyiz.

Kaya Peker ile yollar ayrılacak mı?
Hayır. Biz Kaya'yı neden gönderelim. Bunlar tamamen twitter haberleri. Sonra twitter'da bir gazeteci görüyor hemen haber yapıyor. Herkes biraz sabırlı olsun, önümüzdeki hafta her şey netleşecek.

Röportajın kısa bir değerlendirmesini yapacak olursak; Neven Spahija ile yeni yönetimin devam kararı almayacağını söyleyebiliriz. Zaten buna kulüpte ve taraftar forumlarında herkes kesin gözüyle bakıyor. Mirsad ile ilgili açıklamalar çok önemli. Bu iddiaların gündeme geldiği gün yazmış olduğum yazımın sonunda şöyle demiştim; "Mirsad bu takımın ruhudur. Bu ruh bu takımdan koparılamaz.." Nedim Karakaş'ta bu iddiaları kısa ve net bir şekilde yalanlamış. Mirsad, ben bırakıyorum diyene kadar bu takımda kalması gereken bir oyuncu. Hem tecrübesiyle hem takımdaki ağabeyliği ve otoritesiyle gençlere çok fazla örnek teşkil eden bir isim. Mirsad'la ilgili ortaya atılan spekülasyon haberde bu şekilde ortadan kalkmış oldu. Açıkçası benim yüreğime su serpti diyebilirim bu açıklama için.

Kaya konusunda benim düşüncelerim net; 2 sezondur formamızı giymesine rağmen Efes'teki eski günlerini seyrettiremedi bize. Önümüzde Mirsad ve Ömer Onan gibi iki örnek olduğu sürece yaşı ilerledi diye bir bahaneyide ben açıkçası kabul etmiyorum. Hücum performansı bakımından çok kötü 2 sezon geçirdi. Nedense son yıllarda kendisine özgü çok enteresan bir atış stili geliştirdi ancak bunda da pek başarılı olduğu söylenemez. Dönem dönem savunmada katkı sağlamış olsada ben Kaya'yı Euroleague'de Final Four hedefleyen bir takımın kadrosunda şu haliyle düşünemiyorum.

Bu röportaja paralel olarak son bir bilgi vermek istiyorum. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özokur twitter'dan transfer çalışmalarıyla ilgili birkaç tweet attı:
-   Bu sene yapmaya başlanılan takım herkesin ağzını açık bırakacak.
- İnşallah bu sene hem taraftarlarımızın beklentilerini karşılayan hem de Final Four oynayabileceğimiz kadromuz olacak.

Yukarıdaki tweetlerden de anlayacağınız gibi çok heyecanlı bir transfer dönemi geçireceğiz. :) İlerleyen günlerde şubede büyük gelişmeler olacak. Takipte kalın.. ;)

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun


Bugün 19 Mayıs.. Bir milletin yeniden doğuşunun, ayağa kalkışının ve dünyaya kafa tutuşunun yıldönümü. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı bugün. Bağımsızlığına göz dikilmiş bir milletin isyanının başlama tarihi bugün.Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'dan Bandırma Vapuruna binip, Samsun'a ayak bastığı gün bugün. Bugün 19 Mayıs. Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Modern Türkiye'nin kurucusu, dünyada eşi benzerine çok az rastlanan bir lideri anma günü. Onu sadece 19 Mayıslarda değil, bu ülkede nefes aldığımız her gün anmamız ve şükretmemiz gerekiyor aslında. Atamızın biz gençlere emanet ettiği bu ülkeyi, onun gösterdiği hedefler doğrultusunda koruyup, yüceltmek bizim en büyük görevimiz. Bu bilinci asla kaybetmeden hareket etmek hepimizin asıl görevi. Bu vesile ile tüm ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu olsun!

Aynı zamanda "Benim Doğum Günüm 19 Mayıs'tır" diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum günü de kutlu olsun.. İyi ki doğdun Sarı saçlım mavi gözlüm..

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Fenerbahçe Ülker'de Ettore Messina söylentileri


Bu sezon istediği başarıları yakalayamayan ve mücadele ettiği her kulvarda başarısız bir sezon geçiren Fenerbahçe Ülker'de gelecek sezon için ciddi adımlar atılacak gibi görünüyor. Bu sezon alınan kötü sonuçlar üzerine gelecek sezon şubede ciddi bir revizyona gidileceği daha öncede birçok kez dillendirilmişti. Bu revizyonun ilk önce coach pozisyonunda gerçekleşeceğini de birçoğumuz tahmin ediyorduk. Bu zamana kadar hep Obradovic ismi ön plana çıkmış ve Fenerbahçe Ülker'in  tecrübeli antrenörle yeni sezona başlayacağı haberleri günden güne yayılmıştı. Ancak dün gece ortaya atılan bir iddia tamamen bu söylentileri bitirdi. Hürriyet gazetesi'nin Fenerbahçe muhabiri Ahmet Ercanlar (@chemedya) Fenerbahçe Ülker'in şu anda NBA'de Los Angelas Lakers'ta yardımcı antrenörlük görevi yapan ve "Avrupa'nın En başarılı Koçları" arasında gösterilen Ettore Messina ile prensip anlaşmasına vardığını duyurdu. 

Basketbol Şubesinden Sorumlu Yöneticimiz Semih Özsoy, Ettore Messina ile Amerika'da ve Avrupa'da birer kez olmak üzere iki kez görüşmüş ve prensip anlaşmasına varmış.Bu haberi Basketbol Yazarı Ümit Avcı'da doğruladı. Önümüzdeki sezon için transfer çalışmaları tamamen Messina'nın isteğine göre yapılacak. 

Bu haberi yazarken bile hala şaşkınlığımı üzerimden atamadım. Kendime göre gelecek sezon için kadro kurma çalışmalarına bile başladım. :) Messina Avrupa Basketbolu'nda çok büyük öneme sahip ve birçok başarılar kazanmış bir coach. Kariyerinin başlarında genç takımlarda görev aldığı için genç oyunculara da büyük önem veriyor. Fenerbahçe Ülker'e gelmesi durumunda inanın bu takıma çağ atlatacak bir insan. Hem taktik bilgisi hem oyunu iyi okuması, hem de takıma kazandıracağı yeni oyuncular... Bunların hepsini göz önüne aldığımızda Messina, Fenerbahçe Ülker için aranan kan konumunda. Obradovic, Ivkovic, Pesic gibi  Avrupa'nın kalbur üstü coachları arasında kendine yer bulmuş çok büyük bir isim. 

Ettore Messina'nın başarıları:

Virtus Bologna Baş Antrenörü iken kazandığı başarılar:
3. Lig Şampiyonluğu (1993 - 1998 - 2001)
4 İtalya Kupası Şampiyonluğu (1990-1999-2001-2002)
2 Euroleague Şampiyonluğu (1998 -2001)
1 Kupa Galipleri Kupası Şampiyonluğu (1990)

Benetton Treviso
Baş Antrenörü iken kazandığı başarılar:
1 Lig Şampiyonluğu (2003)
1 Süper Kupa Şampiyonluğu (2003)
3 İtalya Kupası Şampiyonluğu (2003, 2004 ve 2005),
2003 yılında Euroleague'de
Final Four oynadı.

CSKA Moskova Baş Antrenörü iken kazandığı başarılar:
4 Lig Şampiyonluğu (2006 - 2007 - 2008 - 2009)
2 Rusya Kupası Şampiyonluğu (2006 - 2007)
2 Euroleague Şampiyonluğu (2006 - 2008)
VTB 1.Lig Şampiyonluğu (2009)

İtalya Milli Takımı ile yakaladığı başarılar:
1993 Akdeniz Oyunları'nda Altın Madalya
1994 St Petersburg Şerefiye Oyunları'nda Gümüş Madalya
1997 Barcelona'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda Gümüş Madalya

Kişisel Başarıları:
2008 yılında Euroleague tarihinin En Başarılı 10 Antrenör'ü arasına seçilmiştir.
2008 yılında Italian Basketball Hall of Fame müzesine konulmuştur. **
2006 ve 2008 yıllarında Euroleague'de Yılın En iyi Coach'u seçilmiştir.
1998 yılında FIBA Europa tarafından Yılın En İyi Coach'u seçilmiştir.
1990, 1993, 1998, 2001 ve 2005 yıllarında Seria A'nın En İyi Coach'u seçilmiştir.
1984, 1985 ve 1986 yıllarında İtalya'da Yılın En İyi Genç Takım Coach'u seçilmiştir.
1998 yılında Reverberi ve Polo Cup Ödülünü kazanmıştır.


**  Italian Basketball Hall of Fame; İtalya Basketbol Federasyonu'nun başarılı sporcu ve coachlara bahşettiği en yüksek şereftir.

12 Mayıs 2012 Cumartesi

Beko Basketbol Oyunu'nu Oynamayan Kalmasın! Oyun Çok Keyifli, Süper Ödüllü…



Türkiye’de ve dünyada basketbolun sponsoru Beko, Beko Basketbol sitesinde yeni bir uygulama yayınlamaya başlamış. Merakla, http://basketball.beko.com linkini kullanarak girdiğim Beko Basketbol Oyunu tam da Beko marka kimliğini yansıtan dinamik, eğlenceli bir uygulama olmuş. Oyunu oynarken hem çok keyifli bir basketbol deneyimi yaşıyor, hem de her dönem çekilişle Beko 117 Ekran Smart LED TV kazanma fırsatı yakalıyorsunuz.

Uygulamada ilk dikkat çeken nokta, oyuna girişte kolaylık sağlanmış olması. İlk olarak karşınıza, oyunu oynamak isteyen herkesin düşünüldüğü iki farklı giriş seçeneği çıkıyor. Oyunu oynayan herkesin yeni bir çekiliş hakkı kazandığı uygulamada, büyük ödülü kazanan kişiye ödülü ulaştırabilmeleri için bilgi formunu eksiksiz doldurmak gerekiyor. Sonra oyun başlasın! Çok eğlenceli bu oyunu oynamak için tek yapmanız gereken mouse’un sol tuşuna basarak topu tutmak, yönlendirmek, topun hızını ayarlamak ve atışı yapmak için tuşu bırakmak. Verilen sürede en az iki basket atmak sizi bir sonraki bölüme taşıyor. Emin olun, bölümler bitmesin oyun hep devam etsin istiyorsunuz.

Her gün oynayarak 1 yeni çekiliş hakkı daha kazanılan uygulamada, arkadaşlarını davet eden çekiliş hakkını arttırıyor. Son olarak, “Çok keyifli, süper ödüllü bu oyunu oynamaya değer!” diyorum.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

10 Mayıs 2012 Perşembe

Mirsad:"En az 2 yıl daha basketbol oynayacağım"


Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımızda kötü giden sezon sonunda ciddi bir revizyon olması bekleniyor. Bu revizyonun bir parçası olarakta bugün bazı gazeteciler yönetimimizin 2. Kaptanımız Mirsad Türkcan'a jubile önerdiğini iddia etmişti. Mirsad'ta trtspor.com.tr'ye verdiği röportajda böyle bir durumun söz konusu olmadığını ve en az 2 yıl daha basketbol oynayacağını söyledi.

Yönetimden kendisine böyle bir teklifin gelmediğini ve Şube Genel Koordinatörümüz Aydın Örs ile de konuşmalarında ortak fikirlerinin en az 2 yıl daha oynayabileceğinin olduğunu anlatan Mirsad, “Çok ciddi bir sakatlık geçirdim ve sezonun ortasında takıma katıldım.Tam fizik olarak iyi bir duruma geldiğim dönemde, takım arkadaşım Kaya idmanda ayağımın üzerine düştü ve bu kez farklı bir yerden sakatlandım. Ancak bu sakatlık önceki kadar ciddi değil. En kısa sürede çalışmalara başlayacağım ve yeni sezona hazırlanacağım. Şimdi sadece bunun planını yapıyorum. Aydın Örs ile de defalarca konuştum. Kendisi de benim en az 2 yıl daha sahalarda olacağımı söylüyor. Dolayısıyla jubile düşüncem yok” dedi.

Kendisine böyle bir teklifin ilerleyen dönemlerde gelmesi durumunda da yolunu çizeceğini belirten yıldız oyuncu, Benim hayalim basketbolu Fenerbahçe Ülker’de bırakmak. Çünkü Fenerbahçeliyim ve bu formayı seviyorum. Ancak benimle yola devam edilmeyeceği söylenirse o zaman da profesyonellik gereği yolumu çizerim. En az 2 yıl daha üst düzey basketbol oynayacak gücümün olduğunu biliyorum. Kariyerimi bu şekilde sonlandırmam mümkün değil” ifadesini kullandı.

Takımın bu sezonki durumunun kendilerini de çok üzdüğünü belirten Mirsad, “Ben sakatlık nedeniyle çok fazla katkı sağlayamadım. Benim dışımda da çok önemli sakatlıklar yaşandı. Takım bir maça bile tam kadro çıkamadı. Bu hepimizi etkiledi. Yine de daha iyi olabilirdi ama bu sezon bir türlü ritmimizi bulamadık. Şimdi gelecek sezona bakmalıyız. Biz Fenerbahçe’ysek ayağa kalkıp, bizden beklenen başarıları yakalamalıyız. Bu kulüpte Aydın Örs gibi usta bir isim var. O böyle krizlerden nasıl çıkılacağını bilir ve gerekeni yapar. Ben de sakatlığım düzelir düzelmez çalışmalara başlayarak, yeni sezona en hazır şekilde gireceğim. Bu seneyi telafi edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Kendi kişisel görüşümü de belirtmem gerekirse; Ben Mirsad'a böyle bir teklif götürüleceğine inanmak istemiyorum. Forması için kanını dökmekten çekinmeyen, sahadaki duruşuyla genç oyunculara örnek olan, hırsı ve kazanma arzusu ile Fenerbahçe Ülker'e daha çok şeyler katacak bir oyuncudan bahsediyoruz. Mirsad bu takımın ruhudur. Bu ruh bu takımdan koparılamaz..

Kötü geçen bir sezonun ardından...


Fenerbahçe Ülker için 2011/2012 sezonu kabus gibi geçti desek yeridir. Sezon başı koyulan hedeflerin hiçbirine ulaşadık bu sezon. Yanlış transfer politikası, içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreç, ardarda gelen talihsiz sakatlıklar ve nicelerini sayabiliriz belki sebep olarak. Ancak bunların hiçbiri son 5 yılda Türk Basketboluna ambargo koyan bir takımın bu sezon Euroleague'e Top 16'da, Türkiye Kupası ve lige çeyrek finalde veda etmesine mazeret olamaz. Taraftarın kulüp ve camia için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığı bir sezonda Erkek Basketbol'da bu kadar sönük kalınması açıkçası her taraftar gibi benide derinden üzdü. Her sene şampiyon olunacak diye bir kaide yok elbet. Ama sahada ortaya konulan bir oyunda yoktu bu sezon. Şube yönetiminin ve Sayın Nedim Karakaş'ın sürekli sakatlıklar üzerinden günü kurtarmaya yönelik açıklamaları taraftar için hiçbirşey ifade etmiyordu. Biz taraftarlar için en önemlisi belkide galibiyetten de önemlisi; sahada yüreğiyle oynayan ve akıttığı terle o çubuklu formayı sonuna kadar ıslatan sporcular görmek. Bunu sezon içerisinde yapan sporcularımızda vardı elbet. Onları tenzih ederek söylüyorum.

Neyse belki bunlar biraz duygusal yorumlardı biz gelelim real yorumlarımıza. Bu sezon öyle veya böyle bitti gitti. Şimdi önümüze bakmak lazım. Son 5 yıldaki Fenerbahçe'yi yeniden yaratmak lazım. Bunun içinde gelecek sezonun planlamalarına başlamak lazım. Şu anda burada yazacaklarım bugünün gelişmeleri. Yani Kongreden sonra yeni kurulacak yönetim ve yeni seçilecek Basketbol Şubesinden sorumlu yöneticimiz nasıl bir yol izleyecek bilemem. Ancak kongreden sonra yönetim belirlenip çalışmalar başladığında bu kez o zamanın gelişmeleriyle ilgili de bir yazı yazarım. İlk önce koç meselesine değinelim. Dün Spahija maçtan sonra yaptığı açıklamalarda gideceğinin sinyallerini verdi. Bunun aksini bekleyende yoktur zaten. Spahija belki bu sezon formunda değildi, takımı çok kötü yönetti. Bunların hepsi onun Fenerbahçe'deki sonunu hazırladı. Belki coach olarak Fenerbahçe'de yer almayacak ama dün akşam dediği gibi bir taraftar olarak her zaman bu camianın içerisinde kalacak bir isim. Şimdiden yolu açık olsun diyelim. 

Gelelim yerine getirilecek isime..Benim en büyük beklentim bu sezon takımlarından ayrılacakları konuşulan Ivkovic ve Obradovic ikilisinden birinin takımın başına getirilmesi. Hatta Avrupa basınında da özellikle Obradovic'le Fenerbahçe Ülker'in adı çok sık anılır olmuştu. Ancak bugün gelen haberler açıkçası beni hayal kırıklığına uğrattı. Takımın başına Ertuğrul Erdoğan'ın getirilmesi yönünde bir düşünce varmış. Bundan Ertuğrul Hoca'ya güvenmediğim şeklinde anlaşılmasın. Ben şu şartlarda yerli hocaya pek sıcak bakmıyorum. Diyeceksiniz ki neden? Bir kere ülkemizdeki taraftar profili belli. Başarıya endeksli bir yapımız var. Bu her takım için geçerli. Ertuğrul Hoca takımın başındayken ardarda alınacak sonuçlar hemen gitmeli mi kalmalı mı yorumlarına ve eleştirilere yol açacak. Ülkemizde şu gerçek varki; yerli hocaya yabancılar kadar şans tanınmıyor.. Bu nedenle ben sezon içerisinde yaşanacak en ufak bir başarısızlıkta hemen Ertuğrul Hoca'nın taraftar tarafından baskı altına alınacağını düşünüyorum. (Orhun Ene'nin Milli Takım başında geçirdiği Avrupa Şampiyonası'nın ardından çıkan eleştiriler gibi) Tabiki şu varsayımıda göz ardı etmeyelim. Ertuğrul Hoca takımın başında başarılı olursa ne olur? Bu hepimizin gerçekleşmesini en çok istediğim şey olur. Kendisine taraftar olaraz bizler ekstra şans verebilirsek belki ilk sezonunda olmayabilir ama gelecek yıllarda Fenerbahçe Ülker'de büyük işler başarabileceğine inanıyorum. Bekleyip göreceğiz. İnşallah Ertuğrul Hoca içinde yabancı gelecekse yabancı hoca içinde hayırlı olsun..

Oyuncularla ilgili ise henüz bir transfer gelişmesi yok. Bu büyük ihtimalle yine kongre sonrasında gerçekleşecektir. Ancak şubeden gelen haberlerde mevcut kadromuzdan bazı oyuncularla yola devam etmeme kararı alındığı söyleniyor. Sözleşmeleri biten Kaya Peker, Morris Finley ve Hakan Demirel ile yeni sözleşme imzalanmayacak. Ayrıca James Gist, Marko Tomas ve Gasper Vidmar ile de yolların ayrılacağı konuşuluyor. Ben Vidmar'ın tecrübeli bir coach ile tekrardan takıma kazandırılabileceğini düşünüyorum. Buna en güzel örnek Tanjevic'in son sezonundaki Vidmar performansı gösterilebilir. Vidmar çok çabuk faul problemi yaşayan ve hücumda istikrarsız bir görüntü çiziyor olsada iyi işlendiğinde ben takıma oldukça faydalı olabileceğini düşünüyrum. Tomas'ta aynı şekilde; çok iyi bir savunmacı ve gününde olduğu zaman yüzdeli şut sokabilen bir şutör. Yeterki sakatlığı kronik olmasın. Eğer kronik bir sakatlık durumu varsa bu bizim işimize gelmez. Diğer oyuncuların gönderilmesinde kimsenin itirazı olacağını sanmıyorum. Henüz kesinleşmiş bir durum olmasada bu sezon takımdan ayrılacak tüm oyunculara bir Fenerbahçe taraftarı olarak teşekkür ediyorum. 

Kongreden sonra yeni gelişmeleri değerlendirmek üzere bir yazı daha yazmak istiyorum. İsmet Abi'nin dediği gibi o zamana kadar; hayatınızdan basketbol hiç eksik olmasın. :) Futbol Takımımıza da Cumartesi ve Çarşamba günleri çıkacağı iki final maçında başarılar diliyorum. Çifte kupayla sezonu bitireceklerine inancımız tam.

4 Mayıs 2012 Cuma

Play-off'lar da uygulanacak yeni statü



Beko Basketbol Ligi'nde 2011-2012 sezonu Play Off mücadeleleri, 5 Mayıs Cumartesi günü oynanacak maçlarla başlayacak. Çeyrek Final'in ilk maçları 5-6 Mayıs tarihlerinde, ikinci maçları ise 8-9 Mayıs tarihlerinde oynanacak.

Basketbolu yakından takip edenlerin bildiği üzere bu sezon çeyrek finaller 3 maç (kazanılmış 2 maç) üzerinden oynanacak. Diğer turlardaki maç sayısında geçmiş yılların aksine herhangi bir bir değişiklik yapılmayacak. Yarı Final'ler 5 maç (kazanılmış 3 maç) ve Final serisi de 7 maç (kazanılmış 4 maç) üzerinden oynanacak.

Bir diğer değişiklik ise eşleşmelerde sağlanan avantajla ilgili. Yine bilindiği üzere geçtiğimiz sezonlarda, normal sezonu üst sırada bitiren takım play-off turlarındaki saha avantajını elde ediyordu. Bunun yanı sıra, eşleşmedeki rakibine normal sezon maçlarında iki kez üstünlük sağlayan takım seriye 1-0 önde başlıyordu. Bu sezondan itibaren artık tüm play-off serileri, normal sezondaki üstünlük durumuna bakılmadan 0-0 eşitlikle başlayacak.

Ancak üst sıradaki takımların saha avantajı geçtiğimiz senelerde olduğu gibi yine korunacak. Buna göre 3 maç üzerinden oynanan serilerde birinci ve gerekirse oynanacak üçüncü maç normal sezonu üst sırada bitirmiş bulunan takımın sahasında oynanacak. Saha avantajı açısından yarı final ve final serilerinde bir değişiklik olmayacak. Eskiden olduğu gibi 5 maçlık seride ilk iki ve beşinci maç, 7 maçlık seride ise ilk iki ve gerekirse oynanacak beşinci ve yedinci maçlar normal sezonu üst sırada bitirmiş bulunan takımların sahasında oynanacak.

Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımız, ligi Beşiktaş Milangaz'ın gerisinde 5. sırada tamamlamış ve Play-off çeyrek final serisinde saha avantajını rakibine kaptırmıştı. Çeyrek Final serisinde 6 Mayıs ve gerekirse 12 Mayıs tarihlerinde oynanacakmaçlar Akatlar Spor Salonu'nda oynanacak. Bizim sahamızda karşılaşacağımız tek maç ise 9 Mayıs Çarşamba günü oynanacak.

Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımımız çeyrek final serisinde tur atlaması durumunda, üst turlardaki muhtemel rakipleri olan Galatasaray Medical Park ve Anadolu Efes'e karşı saha avantajına sahip olamayacak.